Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výbuch ve zbrojovce ve Vlašimi: Tři lidé se pohřešují. Místo prohledal robot

Autor: dce, jad, ČTK, ljš - 
21. září 2015
20:41

Ve zbrojovce Sellier&Bellot ve Vlašimi vybuchl střelný prach. Oblast je uzavřená. Na místě jsou policisté a hasiči, podle kterých jsou na místě mrtví lidé. Je to už druhý podobný případ během několika dní – 9. září vybuchlo 320 tun střelného prachu v továrně u Poličky.

V podniku výrobce munice Sellier&Bellot ve Vlašimi na Benešovsku odpoledne explodoval střelný prach.Na místě je nejméně jeden mrtvý člověk, obětí ale může být více,“ řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Mluvčí benešovské policie Eva Stulíková zatím oběti na životech nepotvrdila. Firma Sellier&Bellot uvedla, že pohřešuje tři pracovníky. Podnik v prohlášení dodal, že exploze nastala ve skladu materiálu pro výrobu zápalek.

Událost byla hlášena po 12:45. Výbuch podle informací Blesk.cz nastal v tzv. prachárně, kde se míchá střelný prach. Podle zástupce báňského úřadu došlo k explozi, když pracovník Sellier&Bellot přenášel v kelímku třaskavinu z výroby do meziskladu. Třaskavinou byl trinitroresorciát, což je poloprodukt, který slouží k dalšímu zpracování střelného prachu, dodal mluvčí báňského úřadu.

 

Posted by Hasiči - SDH Vlašim on 21. září 2015

Specialisté nejdříve prohlíželi okolní budovy a zjišťovali, zda nejsou poškozeny a nehrozí další výbuch. Po 17:00 se nad areál vznesl na průzkum vrtulník, o hodinu později místo prověřil speciální robot. "Teprve poté mohl na místo vstoupit policejní pyrotechnik v těžkém pyrotechnickém obleku," uvedla Stulíková. Kolem 20:00 místo prověřovali ještě tři pyrotechnici, už bez těžkých zásahových obleků. "Celé by to tam měli zadokumentovat, zatím se nebude s ničím hýbat," řekl Svoboda. Místo bylo také nasvíceno, důkladná prohlídka ale bude pokračovat až za denního světla. Teprve po dokončení průzkumu budou moci na místo znalci z oboru pyrotechniky a pracovníci báňského úřadu, aby případ vyšetřili.

Záchranáři na místo poslali dvě sanitky a vrtulník. Podle mluvčí Petry Effenbergerové ani oni zatím nemají informace o počtu mrtvých.

Video Ve Vlašimi explodoval střelný prach - Video - Jan Doležal
Video se připravuje ...

„Bylo to krátce před jednou hodinou odpoledne. Najednou se ozvala strašlivá rána, byla tak silná, až se rozklepala skla v oknech, a pak jsem viděla hasiče, sanitky a policii. Co se ale přesně stalo, nevím,“ řekla Blesk.cz žena z protějšího rodinného domu, která provozuje půjčovnu nářadí.

„Podobné neštěstí se tady už jednou stalo. Bylo to asi na konci 60. let minulého století. Tehdy ten výbuch ale byl daleko silnější, tlaková vlna nám tehdy rozmlátila okna a pamatuju si, že bylo hodně mrtvých,“ řekla Blesk.cz jedna z místních obyvatelek.

Podle starosty Vlašimi Luďka Jeništy nemusejí mít obyvatelé města obavy. Areál vedení města v poslední době několikrát procházelo a informovalo se ohledně bezpečnostních opatření. „Jsou tam opatření, aby nemohlo dojít k velkým škodám,“ uvedl starosta. Podle něj se už v minulosti několik podobných nehod v podniku stalo, ale provozy se od té doby diametrálně změnily. „Nicméně je to riziko práce, stoprocentně nelze nehodu vyloučit nikdy,“ dodal Jeništa. Podle něj je příčinou neštěstí zřejmě selhání lidského faktoru, ale konkrétní závěry přinese až vyšetřování, které může vést k zavedení dalších opatření.

Střelný prach ve Vlašimi zabíjel naposledy před 12 lety. Tehdy zde zemřel třiatřicetiletý řidič firmy. Jeho o tři roky mladší kolega skončil v nemocnici. V době výbuchu odčerpávali vodu z jímky v již nefungující výrobně rtuti. Podle jednoho ze zdrojů mohla na místě zůstat zapomenutá třaskavina.

Video Policisté hlídají areál po výbuchu ve zbrojovce ve Vlašimi - Jan Doležal
Video se připravuje ...

Pět let předtím ve stejné zbrojovce zemřel dvaatřicetiletý zaměstnanec při neopatrné manipulaci s výbušninou. 

Podařilo se vám výbuch vyfotit nebo natočit? Máte aktuální fotky z místa havárie? Pošlete nám je na redakce@blesk.cz.

turan ( 22. září 2015 06:03 )

Vzpomínam!Ale u vás je to rok co rok!Soudruhu!

lobotom ( 21. září 2015 21:39 )

Privatizace a kapitalistický katování kostů, nakonec se to svede na jediného údajného pachatele, toho mrtvého zaměstnance, ale ve skutečnosti dělal jen to co mu bylo nařízeno, třebaže ne oficiálně, ale pod pohrůžkou výpovědi

turan ( 21. září 2015 16:50 )

A kde že vraj berú výbušniny a zbrane ISIS?Kde ǔdelali soudruzi z Čech chybu?

vog.ht. ( 21. září 2015 16:37 )

Všechno to má jednoho společnýho jmenovatele - lidský faktor, protože v tomhle systému je bordel všude, kam se člověk podívá

vog.ht. ( 21. září 2015 16:32 )

Koukám, že si tady nějaká postižená kreatura léčí mindráky ze Zemana a Ovčáčka. Ty vole, tobě z toho musí cukat oko

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání