Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hurikán už zabil desítky lidí

Autor: INT - 
31. srpna 2005
05:01

Hurikán Katrina zanechal na jižním pobřeží USA opravdovou spoušť. Záchranáři už napočítali desítky mrtvých, hmotné škody jsou odhadovány na 26 miliard dolarů.

Katastrofa a potopa biblických rozměrů! Tak hovoří očití svědci o spoušti, kterou zanechal hurikán Katrina na jižním pobřeží Spojených států. Záchranáři už napočítali desítky mrtvých, hmotné škody jsou odhadovány na závratných 26 miliard dolarů (650 miliard korun)... Vrtulníky pobřežní hlídky včera od rána vyzvedávaly zachráněné ze střech domů a hasiči obeplouvali na loďkách jednotlivé domy ve východní části New Orleansu, aby zachránili stovky lidí uvězněných záplavami. Voda vystoupila až k okapům. Ještě horší situace panuje ve státech Mississippi a Alabama. "Vytáhli jsme stovky lidí doslova z vody," řekla guvernérka státu Louisiana Kathleen Blanc. "Předpokládáme, že jsou tam stovky dalších. Příští noc proto bude kritická. Jen na předměstí St. Bernard Parish je odříznutých od světa asi 1200 lidí," dodala. Dá se předpokládat, že mrtvých ještě přibude... Zachráněný James Johnson (47) líčil, jak strávil dvanáct hodin uvězněný v podkroví, kde neměl nic jiného než kladivo a šroubovák. Když mu stoupající voda naplnila dům, prorazil si díru a vylezl na střechu. Spousta lidí se bojí vstoupit do vody, protože všude jsou hadi a aligátoři. Statisíce lidí, kteří utekli před hurikánem Katrina k přátelům a příbuzným, už ale nejvíc zajímá otázka: Kdy se budeme moci vrátit domů? Někteří z nich se ale nevrátí hodně dlouho - z jejich domků zbyly jen promočené trosky...


New Orleans - jezero smrti! V ulicích amerického New Orleansu plavou rakve s nebožtíky, za nimi automobily a utonulá hnijící zvířata. Voda zahájila svou krutovládu. Hurikán Katrina, který město zasáhl rychlostí 240 kilometrů v hodině, způsobil totiž protržení hráze blízkého jezera Pontchartrain. Ulice jsou zatopeny až do výšky šesti metrů, ve vodě našlo smrt již na 70 lidí. Katrina zatím zahubila na 150 osob ve všech postižených oblastech. Čísla však nejsou konečná. Odhady hovoří o tom, že obětí budou stovky. Škody způsobené jedním z největších hurikánů v dějinách USA dosahují výše 26 miliard dolarů (624 miliard korun). Americký prezident Bush zrušil svou dovolenou a předčasně se vrací domů. Kritická situace vrcholí. Lidé, kteří nestačili v posledních dnech před sílícím hurikánem prchnout, nyní nezabíjí už jen stoupající voda, ale především smrtící chemikálie, které se v ní rozlily. Mezi domy se vznášejí olejové skvrny a těla uhynulých zvířat. Proud vody z protržené hráze jezera vyplavil dokonce i místní hřbitov, záchranáři na loďkách z vody vytahují i otevřené rakve s mrtvolami. Lidé uvěznění na střechách domů volají zoufale o pomoc, ale postup záchranných týmů zpomalují kmeny poražených stromů a stržené elektrické vedení. To navíc působením vody zkratuje, takže jen dotek hladiny je životu nebezpečný. "Až 80 procent města je pod vodou stejně jako obě letiště," říká neworleanský starosta Ray Nagin. Lidé do poslední chvíle nevěřili, jaká katastrofa se k nim blíží. Věděli sice o hurikánu, ale ten se těsně před příchodem na pevninu stočil zpět k oceánu. Zdálo se, že půjde jen o obyčejnou tropickou bouři... Statisíce obyvatel New Orleansu, kteří uposlechli varování a odjeli, zůstali na dlouhou dobu odříznuti od svých domovů. Červený kříž spolu s Federální agenturou pro řízení záchranných prací vyhlásil rozsáhlou humanitární pomoc, chystá se ubytovat tisíce "bezdomovců". Ve vylidněných oblastech začíná rabování.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání