Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bouračky opilců ve vedru přibyly: Opilí Slováci se v autě prali, řidička vyháněla vosu. A policisté mají žně

Autor: simao - 
11. srpna 2015
18:07

Alkohol za volant nepatří, jenže řada lidí si stále ne a ne dát říct. Potvrdilo se to i během posledních parných dnů. Napříč republikou došlo k řadě nehod, které jen se štěstím neskončily tragédií. Pod vlivem bourali jak dva Slováci nedaleko hlavního města, tak i další řidiči, včetně ženy, která se snažila odehnat z auta vosu. Nehody měli i opilí cyklisté.

Dělníci jeli z hospody

Parné letní počasí svádí k posezení u osvěžujícího piva, někteří řidiči však neváhají poté usednout ani za volant. V pondělí v podvečer bourala dvojice slovenských mladíků v Klecanech u Prahy, když se rozhodli usednout do bílé Škody Felicie. 18letý řidič naboural do cihlové zdi, auto se pak odrazilo do nedalekého plotu, uvedl Policejní deník. Podle něj řidič nadýchal 2,8 promile, spolujezdec pak přes 3 promile. Podle webu Tíseň TV šlo o dělníky z nedaleké stavby v průmyslovém areálu v Klecanech. Mělo mezi nimi dojít k incidentu, při kterém opilý spolujezdec napadl opilého řidiče. Dal mu prý pěstí do obličeje a strhl mu volant. Autem jeli z hospody, skončili v pražské nemocnici na Bulovce.

Opilý mladík nevybral zatáčku

K dramaticky vyhlížejícím nehodám řidičů, kteří za volant usedli pod vlivem, došlo o víkendu také v Olomouckém kraji. Ve tři hodiny ráno mezi obcemi Sudkov a Lesnice nezvládl 20letý řidič řízení. „Při projíždění pravotočivé zatáčky v důsledku nepřiměřené rychlosti přejel ve smyku do protisměru a poté vyjel mimo vozovku, kde narazil do stromu. Policisté u řidiče provedli orientační dechovou zkoušku na alkohol s pozitivním výsledkem, a to 1,59 promile alkoholu v dechu,“ uvedla k nehodě krajská policejní mluvčí Marie Šafářová.

Nalitý řidič si šel sehnat odtah

Ke druhé nehodě v Olomouckém kraji došlo po třetí hodině ranní mezi obcemi Medlov a Úsov. Mohl za ni 30letý řidič, který své auto opřel o strom. „Na rovném úseku silnice vyjel vpravo mimo vozovku, najel na svodidla a poté se převrátil s vozidlem do příkopu. Z místa nehody odešel do Úsova, kde se pokoušel sehnat odtah,“ uvedla k případu mluvčí Šafářová. Když se řidič vrátil, čekala na něj již hlídka.

„Policisté u řidiče provedli orientační dechovou zkoušku na alkohol a ta byla pozitivní. Přístroj naměřil 2,15 promile alkoholu v dechu,“ pokračovala mluvčí. Řidič tvrdil, že se nevěnoval řízení, protože manipuloval s telefonem. I když se nikomu naštěstí nic nestalo, je i on podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za to hrozí půl roku až tři roky vězení.

1,99 promile nadýchal řidič (63), který nezvládl svůj vůz na Kroměřížsku a vjel na silnici, kde probíhá rekonstrukce. Uvízl na ní podvozkem, poškodil přitom betonový obrubník.

2,5 promile u mladíka v BMW

V Rokycanech boural 24letý řidič, který si „neoprávněně opatřil klíče od osobního vozidla značky BMW bez vědomí majitele“, upozornila mluvčí KŘP Plzeňského kraje Hana Kroftová. Při předjíždění naboural bok auta, které předjížděl. „Řidič vozidla BMW nezastavil a ujížděl rokycanskými ulicemi. 30letý řidič v Seatu jej začal pronásledovat, v Pivovarské ulici ho předjel a zablokoval mu cestu. Řidič v BMW vystoupil a chtěl z místa utéct, ale to už byla na místě hlídka policie, která řidiče zadržela,“ popsala mluvčí dramatické okamžiky. Starší řidič skončil v nemocnici. U mladšího provedli policisté dechovou zkoušku. „Přístroj ukázal bezmála 2,5 promile alkoholu,“ prozradila mluvčí. Mladík skončil na záchytce. Trest mu hrozí ještě vyšší, přidalo se totiž také neoprávněné užívání cizí věci.

Žně policistů (bohužel) pokračují

Policisté napříč republikou přitom mají v posledních dnech učiněné žně. 1,64 promile nadýchal 45letý muž, kterému na Sokolovsku upadlo zadní kolo od auta. V tomto případě šlo o cizince, stejně jako v příp. nehody 32letého muže, který boural u obce Žlamanov na Karlovarsku 8. srpna do dopravní značky a nadýchal 2,74 promile.

„Řidiči by měli ve velmi teplých dnech obzvláště dbát na dodržování pitného režimu, avšak řešením určitě není doplňovat tekutiny s obsahem alkoholu. Teplota ve vozidlech leckdy stoupá neúměrně vysoko a doplnění vhodných tekutin je nezbytné,“ upozornila mluvčí krajské policie Karlovarského kraje Kateřina Böhmová.

Řidička vyháněla vosu a nabourala do značky

Smůlu měla řidička, které se v pondělí v Malé Skále stala také dopravní nehoda.  „Ve snaze vyhnat z vozidla vosu se přestala věnovat řízení. Vosa jí ovšem spadla na sedačku a bodla do nohy. Řidička následně vyjela vpravo mimo komunikaci a narazila do sloupu veřejného osvětlení,“ popsala mluvčí KŘP Libereckého kraje Dagmar Sochorová. K nehodě došlo zhruba kolem 12:40, i v tomto případě však byl u řidičky přítomný alkohol. „Žena jela ve vozidle sama a při havárii zraněna nebyla. Policisté ovšem v jejím dechu naměřili hodnotu alkoholu 0,36 promile,“ dodala mluvčí.

Nejde však jen o řidiče motorových vozidel, kteří bourají pod vlivem alkoholu. Na Chebsku 9. srpna srazil opilý cyklista chodce, nadýchal 1,4 promile. Chodec však šel v tomto případě po nesprávné straně vozovky a dostal na místě blokovou pokutu. K nehodě cyklisty pod vlivem pak došlo o víkendu i v Jablonci nad Nisou. „Vjel do míst, kde probíhá rekonstrukce vozovky a je zde zákaz vjezdu všech vozidel, který nerespektoval,“ uvedla Sochorová. Na nerovném úseku spadl, záchranka ho odvezla do jablonecké nemocnice. Dechová zkouška odhalila 2,37 promile. 

salto ( 12. srpna 2015 09:17 )

Se říká: kde je Slovák tam je vatra. No tak jsou trošku temperamentnější

pitoma ( 11. srpna 2015 21:19 )

Já rovněž co jsou větší vedra tak nějak víc chlastám ale pouze pivo na žížeň a jezdím pouze na kole, za volant bych nadranej nesedl

ja01 ( 11. srpna 2015 20:12 )

Inzerát: Koupím malé auto na cestu z hospody domů. Důvod - z kola když jsem ožralý padám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání