Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co všechno dokáže blesk...

13. července 2005
05:01

Letošní červenec v České republice je plný blesků, bouřek a vydatných dešťů. Na začátku tohoto týdne přístroje nad našim území zaznamenaly skoro osm a půl tisíce blesků...

Místo letního počasí republiku ničil déšť a bouřky. Vichr v minulých dnech vyvracel stromy i v hlavním městě, na východě Čech zasáhla bouře hlavně Náchodsko a Hradecko, na jihu Moravy zapálil blesk chatu. Nebyl to jediný případ letošního bouřlivého července. O blesky nad střední Evropou není nouze. Na začátku tohoto týdne jich přístroje nad Českem a jeho nejbližším okolím během pouhých 90 minut zaznamenaly skoro osm a půl tisíce.



Kdy vznikne blesk Objeví se, když je v atmosféře silné elektrické pole. Teplý vzduch uvnitř bouřkového oblaku vynáší vzhůru ledové krystalky a ty nabalují další částice. Když mají kousky ledu větší hmotnost, padají a na zem dopadnou jako dešťové kapky nebo kroupy. Ledové částečky mají kladný náboj, padající kousky ledu záporný. V oblaku dojde k polarizaci: horní část je "kladná", dolní "záporná". Napětí vyústí v elektrický výboj. Hřmění za bleskem vzniká tlakovou vlnou. Výskyt Blesků nad ČR Tak to vypadalo nad naším územím 11. července v 15:10. Obrázek zachycuje blesky za posledních 90 minut. Nejstarším bleskům odpovídá nejtmavší barevný odstín, nejnovějším nejsvětlejší. Nejvyšší teplota kanálu je až 31 000 stupňů Celsia. Dosahuje rychlosti až 140 000 km/s. Zdroj: www.chmi.cz Bouřka a lidské tělo "Dusno a napětí před bouřkou ovlivňuje lidský organismus a často způsobuje vážné zdravotní komplikace. Dochází ke změnám elektrické rovnováhy v ovzduší, které se projevují depresí a zřejmě i poruchami krevní srážlivosti. Právě to vedek častějším srdečním záchvatům a infarktům před bouřkou," uvádí přední lékař a bioklimatolog Akademie věd Jan Sitar. Ohroženi jsou všichni, největší problémy však hrozí dlouhodobě nemocným. "Zdravý člověk bývá citlivý na změnu počasí za bouřky, ale mnohem více ohrožený je člověk nemocný, zvlášť při onemocnění srdce a cév," dodává Sitar.

Jak se chránit * Schovat se ve velké budově, ve stavbách chráněných hromosvodem * Zdržovat se na suchém místě, dále od kamen, vodovodu, elektrospotřebičů, zásuvek a telefonu * Zavřít okna a vypnout televizor a další přístroje, jejichž součástí je obrazovka * V přírodě vyhledat husté lesy a háje, úzká údolí, úpatí vysokých skalních stěn, jeskyně * Na rozlehlé holé pláni je nejlépe přečkat ji v podřepu s nohama u sebe
Co je Eliášův oheň? Vedle blesku je dalším svítícím elektrickým výbojem v atmosféře. Vyzařuje z vyvýšených předmětů na zemském povrchu, jako jsou bleskosvody nebo například stěžně lodí, dále se za letu letadel objevují na jejich křídlech nebo vrtulích a podobně.
Pozor na bouřky Bouřky tropické - v našich podmínkách k nim naštěstí nemůže dojít. Je to určité vývojové stadium např. hurikánu, který vzniká jen v tropech nad oceány, poblíž rovníku Bouřky z vedra - vznikají za horkých dnů a nepřinášejí změnu počasí Bouřky frontální - vznikají tam, kde hraničí teplé a studené vzdušné hmoty, tedy na zadní straně cyklóny, a přináší s sebou i změnu počasí
Kde výboj zabíjel * červen 2005 - Tvoršovice na Benešovsku - Po zásahu bleskem na golfovém hřišti zemřel muž (45). * květen 2004 - Teplice - Muže (34) zasáhl blesk, když šel v bouřce venčit psa. Byl na místě mrtvý. * květen 2003 - Pražmo na Frýdecko-Místecku - Muže (45) zabil blesk, když manipuloval s anténou, aby zlepšil televizní příjem zhoršený bouřkou. * červenec 2001 - Hradiště na Tachovsku - Chlapce (15) usmrtil blesk. Před bouřkou se totiž schoval pod strom.
Důchodkyni lehl dům popelem Liják a bouřka si na Uherskohradišťsku vybraly daň. Blesk tu zapálil rodinný dům ve Stříbrnicích. Majitelce (82) shořela střecha nad hospodářskou budovou i nad obytnou částí, dům neměl hromosvod. S požárem měly co dělat tři jednotky hasičů. "Uslyšela jsem velikou ránu do střechy a pak začalo hořet. Utekla jsem k rodině," uvedla seniorka, která utrpěla šok. "Byla ve špatném psychickém i zdravotním stavu, proto k ní byl přivolán lékař," informoval mluvčí hasičů Ivo Mitáček. "Oheň likvidovaly tři jednotky hasičů. Chlapi museli pracovat v dýchacích přístrojích. Oheň zasáhl celou střechu nad hospodářskou i obytnou částí domu. Střecha hospodářského stavení se zřítila a hořící trámy poškodily značnou část uskladněných věcí. Škoda byla odhadnuta na 300 tisíc. Na domku nebyl hromosvod," dodal Mitáček. Seniorce pomáhali vynášet nábytek a zachraňovat věci z domu sousedé i ostatní obyvatelé obce. "Důchodkyně bydlela v domě sama. Nyní je u dcery v obci. Dům je neobyvatelný. Značně ho poškodil silný déšť i voda při hašení. Rodina řeší, jak dům zabezpečit. Má plno práce," uvedli na obecním úřadě.
Pojišťovna za mrtvé krávy zaplatí Majitel dvanácti krav, které během nedělní bouřky zabil poblíž Čachrova na Klatovsku Blesk, nepřijde zkrátka. Náhradu škody vyplatí chovateli Josefu Turnawaldovi Česká pojišťovna. "Dobytek nebyl zasažen přímo a nebyl popálený, takže jeho majitelé nevěděli, zda vůbec mají na náhradu škody nárok. Veterinář však jednoznačně potvrdil, že krávy zahynuly po úderu blesku. Ten udeřil nikoliv do koruny stromu, ale do spodní části kmene, kde se mokrá zvířata ukrývala," uvedl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. Podle názorů některých expertů se nachází pod pastvinami uranové žíly, které mohou blesky přitahovat.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání