Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vrah Borovan pronásledoval i svou lékařku: Ta mu povolila zbroják, aby se ho zbavila

Autor: dce, et, ČTK - 
5. června 2015
13:52

V případu Lukáše Borovana policisté odhalili děsivé skutečnosti. Muž trpěl vážnou duševní chorobou a nikdy mu neměl být vydán zbrojní průkaz. Jenže chyba lidského faktoru a špatně nastavený systém mu umožnily vraždit!

Michal P. mohl žít, nebýt chyby praktické lékařky, která Borovanovi podepsala kladný posudek pro vydání zbrojního průkazu! O přezkoumání požádal otec zavražděného Michala P., poté co začal Borovan rodinu obtěžovat, a policisté vyhověli. Tuto informaci v pátek policisté odhalili na tiskové konferenci k případu.

Borovan totiž svou lékařku kvůli posudku doslova pronásledoval. A lékařka, nejspíš aby se ho zbavila, ho poslala na vyšetření k psychologovi – ačkoliv už tou dobou měla v ruce posudek od psychiatra.

Ten Borovanovi diagnostikoval smíšenou poruchu osobnosti, nespavost, paranoiu, schizofrenní poruchy atd. Čili mu v žádném případě neměl být poskytnut zbrojní průkaz. Jenže psycholog rozhodl, že Borovan může mít zbraň, ale musí užívat předepsanou medikaci, navštěvovat ambulantní léčebnu a skupinovou terapii symptomů.

O tři roky později, v roce 2015, Borovan žádá o prodloužení průkazu. Jeho nová lékařka mu dává pozitivní posudek, ale nemá potřebnou atestaci a nakonec je rozhodnuto, že má Borovan zbraň spolu s průkazem odevzdat. To měl učinit 15. května, jenže ten den ráno zavraždil Michala P. v garážích v Záběhlicích a o den nebo dva později i sám sebe jen kousek od místa vraždy.

„Pět dní po vraždě je navíc policistům doručen negativní posudek o zdravotní způsobilosti pana Borovana, datovaný ke dni 14. května 2015,“ stojí v policejní zprávě. Policisté dvě lékařky, které Borovanovi poskytly na jeho nátlak pozitivní posudky, podezírá z trestného činu. Policie bude počínání lékařek dále prošetřovat, kromě toho také podá podnět ministerstvu zdravotnictví a České lékařské komoře.

eremita ( 6. června 2015 23:15 )

Doktorka se zbavila obtížného žadatele, snad ne i právní postižitelnosti. Dávat zbrojní pas každému, kdo je trochu otravnější ve svých nárocích a nejednat, to je teda síla. Když se to přežene, jako by ten kvér třímali a stiskli spoušť i nevinní lékaři...

slider ( 5. června 2015 18:02 )

Borovan není České příjmení, a vypadá jako Cigán. http://www.blesk.cz/galerie/zpravy-udalosti/414077/poprava-michala-p-v-garazi-v-praze-na-vraha-s i-stezoval-policii?foto=1

fotrpjotr ( 5. června 2015 17:11 )

Za lékaře se všichni postaví a tím to skončí.

lesni.vila.semacek ( 5. června 2015 17:00 )

Proč mu klone nadáváš, nejseš ty pitcha?Jseš.

lunatic ( 5. června 2015 16:42 )

právní stát

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání