Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muž vraždil kvůli alimentům: Popravili ho po 14 letech v cele smrti

Autor: shp, ČTK - 
15. dubna 2015
08:40

Za alimenty mu z výplaty strhli peníze, on pak dostal amok a při zuřivém útoku zabil přítele své bývalé ženy. Za vraždu ho odsoudili k smrti. Andre Cole však čekal na popravu v cele smrti 14 let, než k ní skutečně došlo. Černocha přitom odsoudila výhradně bělošská porota, což vyvolalo vlnu nevole.

Americký stát Missouri v noci na středu popravil černocha, jehož za vraždu kvůli alimentům odsoudila k trestu smrti výlučně bělošská porota. Popravu injekcí ve věznici v Bonne Terre oznámily místní úřady.

Nejvyšší soud ani guvernér Missouri nepovolili další odklad popravy, navzdory četným demonstracím, jejichž účastníci rozsudek označovali za rasistický.

Andre Cole strávil v cele smrti 14 let. Odsouzen byl v roce 2001 za vraždu partnera své bývalé manželky, spáchanou v roce 1998, tři roky po rozvodu, po kterém následovaly spory o výživné na dvě děti.

V osudný den, kdy mu část dluhu poprvé strhli z výplaty, jej zachvátil vztek, vtrhl do domu své někdejší ženy a pobodal ji a jejího partnera nožem. Zatímco žena přežila, její partner zemřel. Cole byl dopaden o 33 dnů později.

Porota složená z 12 bílých porotců obžalovaného shledala vinným poté, co prý prokurátor vyloučil z poroty tři černochy. Bratr Colea argumentoval, že sourozenec spáchal vraždu ve výjimečném v afektu, jinak se prý nechoval násilnicky a trest smrti si nezasloužil. Odsouzencovi advokáti, organizace na ochranu práv barevných občanů, organizace na ochranu lidských práv, náboženští představitelé a další aktivisté se dožadovali nového procesu.

Tyto výzvy ale republikánský guvernér státu Jay Nixon odmítl. Stejně rozhodlo i pět konzervativních soudců nejvyššího soudu, kteří přehlasovali opačný názor čtyř svých kolegů, kteří se vyslovili pro odklad popravy.

Andre Cole strávil v cele smrti 14 let. Andre Cole strávil v cele smrti 14 let. | Reuters

"Soudní systém v této zemi je nespravedlivý. Zaměřuje se na barevné. Zachází s afroamerickou komunitou odlišně," prohlásil Jeffrey Mittman, který vede Americký svaz občanských svobod (ACLU) v Missouri.

Šlo o dvanáctou popravu ve Spojených státech v letošním roce. Tři připadly na Missouri, které v USA patří ke státům nejčastěji vykonávajícím hrdelní trest, a to po Texasu. Ten letos vykonal již pět poprav a další má na programu ve středu večer.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání