Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Strážci zákona v nelibosti: Zastřelili neozbrojeného bezdomovce!

Policisté v USA čelí kritice poté, co zastřelili neozbrojeného bezdomovce.
 (Autor: reprofoto youtube.com/profimedia.cz - ilustrace)
Autor: shp - 
3. března 2015
08:13

Policie v Los Angeles čelí velké kritice poté, co se na veřejnost dostalo video se zastřelením neozbrojeného bezdomovce. Policisté na údajně duševně chorého muže během zásahu na ulici vypálili pět ran. Vedení sboru hájí tvrdost zásahu tím, že se muž pokoušel jednomu z policistů sebrat pistoli.

Početná skupina mužů v uniformách zasahovala v obávané oblasti Skid Row, kde se po ulicích potulují stovky lidí bez domova. Když prý kontrolovali skupinu lidí kvůli podezření z krádeže, jeden z nich se vzpíral a došlo k drsné potyčce.

Podle šéfa losangeleské policie Charlieho Becka policisté použili paralyzér, který však na muže nestačil a ten se začal sápat po jedné z pistolí. Pak zaznělo rychle za sebou pět výstřelů a bezdomovec byl mrtev.

Muž přezdívaný v místní komunitě „Afrika“ byl podle místních terénních pracovníků duševně nemocný a razantní kontakt s uniformovanými muži jej vystresoval, proto prý došlo k potyčce.

(Uniformy) vyhrotí situaci skoro pokaždé,“ řekl podle listu The Wall Street Journal jeden ze znalců prostředí Skid Row General Dogon, podle nějž jsou agresivní zásahy velkých skupin policistů proti mentálně nemocným bezdomovcům zcela nevhodné.

Policejní šéf Beck se při obhajobě zásahu odvolává na záběry dvou kamer, které měli policisté na svých tělech. Zveřejnit tato videa však odmítl kvůli probíhajícímu vyšetřování. Američtí policisté v posledních měsících čelili tvrdé kritice za údajně nadměrné používání síly, které vyvolalo i vlnu demonstrací.

marybel ( 3. března 2015 09:44 )

vystřelit PĚT ran najednou na jednoho bezdomovce bude spíše o nějaké nenávisti, než hájejí pořádku a spravedlnosti

tgbb. ( 3. března 2015 08:20 )

Dobře udělal. Mě tihle hajz.lové nadělali velké škody ukradením všeho kovového. Bohužel naše levácká vláda a parlament chrání zloděje všeho druhu, viz zamítnutý zákon o zákazu výkupu kradených kovů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání