Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Umlátil otce, spoluvězně přizabil kladivem a u soudu se smál: Dostal 30 let

Autor: ČTK - 
23. února 2015
11:31

Přizabil svého spoluvězně, tvrdí, že měl zatmění. 26letý Patrik Kónya si přitom odpykával trest za vraždu 20 let. Nyní dostal za pokus o vraždu 30 let, ale usmíval se... Jeho oběť je přitom upoutaná na lůžko, Kónya muže minimálně pětkrát udeřil těžkým kladivem do hlavy!

Hradecký krajský soud dnes potrestal Patrika Kónyu obžalovaného z loňského pokusu o vraždu spoluvězně ve Valdicích 30 lety vězení. Šestadvacetiletý Kónya si ve věznici odpykával dvacetiletý trest za vraždu nevlastního otce z roku 2009. Napadený vězeň zůstává ve vážném stavu upoutaný na lůžko.

Soud kromě třicetiletého výjimečného trestu obžalovanému uložil zabezpečovací detenci, napadenému je povinen zaplatit téměř 500 000 korun, další milion korun má uhradit zdravotní pojišťovně. Státní zástupkyně Lenka Faltusová ve své závěrečné řeči navrhovala pro obžalovaného doživotní trest vězení.

Třicetiletý trest je přitom po doživotí nejpřísnějším postihem. „Soud se ztotožnil s tím, že uložení trestu v základní sazbě není přiměřené a je nutné uložit výjimečný trest, ale doživotí lze uložit pouze, pokud dojde k usmrcení alespoň jednoho člověka,“ řekl předseda senátu hradeckého soudu Miroslav Mjartan. Dnešní rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupkyně i obžalovaný si ponechali lhůtu na podání odvolání.

Při své závěrečné řeči Kónya řekl, že skutku lituje, omluvil se poškozenému i jeho rodině. Dále uvedl, že mu vězeňský lékař vysadil léky na uklidnění, které dlouhodobě užíval. Nasadil mu je až po incidentu. "Kdyby mi lékař napsal ty prášky dřív, tak se to vůbec nemuselo stát," uvedl Kónya.

Podle spisu zasadil Kónya spoluvězni kladivem nejméně pět úderů do hlavy, po útoku odešel za dozorcem, kterému oznámil, že na toaletě zabil spoluvězně. Kónya až dodnes před soudem v celé věci odmítl vypovídat, při výsleších na policii se však k činu doznal. „Od rána jsem věděl, že musím vyventilovat vnitřní napětí, na pracovišti jsem si vzal kladivo a na toaletě jsem chtěl rozbít mísu či umyvadlo,“ uvedl obžalovaný. Následně zaútočil na spoluvězně. „Neznám důvod, proč jsem ho napadl, nikdy jsem proti němu nic neměl, neměli jsme konflikt, byl v tom nevinně. Vím, že je to blbý, ale mně to, co jsem poškozenému udělal, uklidnilo,“ řekl policii Kónya.

kat-tom ( 24. února 2015 09:23 )

Většina lidí, soudil bych, že obrovská většina lidí by souhlasila v tomto případě s trestem smrti. Nač živit takovéto lidské kreatury. Nejde o peníze a o to, že ho budeme 50 let živit a on je v teple, najezený, spokojený, s veškerou lékařskou péčí a bez nutnosti pracovat ... jde o to, že tento "člověk" se už nikdy nedokáže zařadit do normální lidsky uvažující společnosti. Jsem pro znovuzavedení trestu smrti pro zvlášť závažné zločiny.

moiaza ( 23. února 2015 15:21 )

Není to nic jiného, než plod Havlové demokracie. Tak nějak vypadá svoboda a demokracie podle vzoru našeho věrného bratra USA.

pizzaoo ( 23. února 2015 14:49 )

Tomuhle se říká optimista za každých okolností. Takový trest a přesto se nenechal zlomit, úsměv od ucha k uchu. Co mu taky jiného zbývá. Vydrž to tam chlape, každý trest jednou uplyne a až vylezeš, tak můžeš znovu svým pozitivním přístupem přinášet radost i lidem okolo sebe! Bude ti jen 56, to toho zvládneš ještě hodně!

petrkramnypresident ( 23. února 2015 14:38 )

Mohli by mu dát palici do ruky a poslat pracovat na jatka k čuníkům, tam by se jeho talent využil

frantacizek ( 23. února 2015 13:46 )

ono je jedno, kolik dostal, spíše bych zjiš´toval, kde si to tenhle cigoš odpracuje, já ho živit nehodlám čmouda

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání