Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V závějích šlo o život

28. ledna 2005
05:01

Obyvatelé obcí kolem Rýmařova byli ve čtvrtek odříznuti od okolního světa! I když silničáři odklízeli sníh ze všech sil, zasypané cesty byly stále neprůjezdné.

Jako na pustém ostrově si připadali včera lidé v obcích kolem Rýmařova. I když se silničáři snažili ze všech sil, sněhem zasypané cesty mezi vesnicemi zprůjezdňovali jen pomalu. Rešov, Těchanov, Stránské a Jiříkov byly od středy odříznuté od světa, v Těchanově a Křížově museli ještě včera lidé vydržet bez elektřiny. Je téměř zázrak, že se kalamita obešla bez obětí na životech. Pracovnice evangelické diakonie z Rýmařova se nemohly dostat k pacientům s inzulínem a na převazy. "Někde nám pomohl přes bariéry sněhu traktor. Do Rešova se ale stále nedostaneme, máme zde pacienta na inzulínu," řekla Blesku Jana Haberhauerová z diakonie. Je ve stálém kontaktu se sousedkou penzisty (78) Františkou Vašíčkovou. "Vydrží, inzulín si píchne sám," ujistila důchodkyně. Sama zvládá izolaci vísky dobře. „Mám ještě zásoby jídla a moc toho nesním,“ svěřila se stařenka. V obcích, kde dva dny nešla elektřina, na tom byli lidé hůře. Kvůli nefunkčním čerpadlům neměli v Jiříkově vodu a obyvatelé bytovek ani teplo. "Převařovali jsme si sníh, jídlo naštěstí stačilo. Večer jsme svítili svíčkami, televize nám chyběla," řekla Marie Kratochvílová. Včera po poledni měla obec opět elektřinu, starosta přivezl traktorem chléb. "Kdyby elektřina nešla ještě den, jde už o život," připomněl místní řezbář Jiří Halouzka. I on roztápěl sníh především pro koně a dobytek. Když u něj zapadla s autem kamarádka ze sousední Kněžpole, spěchala domů za svým synem (7) na běžkách. Kousek od obce zapadl s autem řidič a zůstal uvnitř pět hodin, než ho zmrzlého vytáhl soused s traktorem. Podchlazený skončil ve špitále. Silnici z Rýmařova na Jiříkov se silničářům podařilo včera s pomocí frézy a radlic zprůjezdnit. Stále neprůjezdných zůstalo šest menších cest mezi vesnicemi.


OBCE BEZ PROUDU Beskydy: Střelná Jeseníky: Těchanov a Křížov Olomoucko: Jezernice, Klokočín, Milenov UZAVŘENÉ SILNICE Krušné hory: Boží Dar - Klínovec Jizerské hory: Sklenařice- Příchovice Beskydy: Nové Dvory- Požaha, Sedlnice - Bartošovice. Prostřední Bečva - Pustevny Jeseníky: Jiříkov - Kněžpole, Horní Město - Dobřečov, Kněžpole - Stránské, Stránské - Albrechtice, Jiříkov - Těchanov a Skály - Stříbrné Hory Vysoké - Vlaské a Petrov - Rapotín

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání