Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž z Plzně poslal na policisty psa: Dostal rok a tři měsíce!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
13. října 2014
14:43

Patnáctiměsíční trest ve věznici s dozorem vyměřil dnes Okresní soud Plzeň-město třiadvacetiletému Lukáši Brestovanskému z Plzně. Uznal ho vinným z násilí proti úřední osobě spáchané se zbraní, přičemž zbraní byl pes obžalovaného.

Brestovanský podle verdiktu zvíře, ročního křížence pitbulla s argentinskou dogou, použil v dubnu proti zasahujícím policistům. Zvíře poštval na jednoho z policistů, kopnul a poté jej vyzýval k útoku na příslušníky povely "trhej", "vem si je". Hrozilo mu šest měsíců až šest let vězení.

"Pes obecně je určitě věcí, která může zesilovat útok, zde je vnímám po právní stránce jako zbraň," uvedl soudce Vladimír Žák.

Podle obžaloby se událost stala 28. dubna před 19:00 ve čtvrti Slovany, v zadním traktu jednoho z domů v ulici Slovanská alej, kam hlídka vyjela po oznámení, že před domem někdo manipuluje se zaparkovaným motocyklem. Dva policisté tehdy přistihli u motorky Brestovanského a vyzvali ho k podání vysvětlení. On ale začal utíkat a přitom na ně poštval svého psa.

Zvíře na policisty dle obžaloby útočilo, pokoušelo se zakousnout. Jeden z mužů utrpěl zhmoždění kolene a prstu na ruce, druhému zvíře pokousalo výstroj. Psa nakonec odchytla městská policie.

Obžalovaný soudu řekl, že v daný den požil zhruba 30 tablet rivotrilu, léku využívaného zejména v psychiatrické praxi, a šel se psem ven. O motorku, která patřila jeho známému, se prý omylem opřel a ta spadla. Poté přijeli policisté. "Byli na mě vostřejší, tak jsem byl naštvaný a poslal jsem na ně psa, víc si toho nepamatuji," uvedl. Zvířeti v té době prý byl rok, podle obžalovaného to byl mazel, sám ho cvičil. Nepředpokládal, že zaútočí, povely "trhej" a "kousej" zvíře údajně neznalo.

Podle soudce se sice neprokázalo, že pes byl k daným povelům cvičen, spíš se mohlo jednat o intuitivní reakci zvířete, na druhou stranu musel prý Brestovanský předpokládat, že pes po vybídnutí může zaútočit.

"Svého jednání lituji, chtěl bych podmínku," řekl dnes při závěrečném slovu Brestovanský. Podmíněný trest pro něj žádal i jeho obhájce, který uvedl, že pes policisty spíše otravoval, než aby na ně útočil. Následky by prý byly rozdílné, kdyby skutečně zaútočil. Naopak státní zástupce navrhl nepodmíněný trest, a to i vzhledem k minulosti obžalovaného. Tomu v souvislosti s přechováváním drog v dubnu uložil Okresní soud Plzeň-jih 200 hodin obecně prospěšných prací, z nichž si zatím odpracoval 30 hodin.

Soud dnes verdiktem zrušil uložené obecně prospěšné práce a vyměřil souhrnný nepodmíněný trest. Muži polehčilo doznání, naopak přitížila mu minulost. Podle soudu je problematickou osobou, mimo jiné opakovaně postihovanou za přestupky, kdy nerespektoval vykázání z místa bydliště.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání