Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pravda o smrti mlynáře Habermanna: Zemřel jinak než ve filmu!

Autor: shp - 
19. srpna 2014
06:30

Příběh mlynáře Huberta Habermanna, který byl zavražděn na konci druhé světové války, se stal známým díky filmu Juraje Herze. Ve čtyři roky starém snímku však postava zemře úplně jinak, než tomu bylo ve skutečnosti. Co se tedy doopravdy stalo?

Byl bohatý, vlastnil mlýn a pilu v obci Bludov na Šumpersku. Měl německou národnost, i když pocházel z česko-německého manželství. Stejně jako jeho manželka Aurélie. Svědkové, kteří druhou světovou přežili, tvrdili, že se k českým zaměstnancům choval hezky a nepaktoval se s nacisty.

Ve snímku Habermannův mlýn ho těsně před osvobozením zlynčovala skupina nenávistných Čechů, která lačnila po jeho majetku a jmění. Skutečnost je však jiná. Když mlynáře 7. května 1945 vedla dvojice revolučních gardistů k výslechu u soudu, dohonil je opilý místní holič Jiří Pazour.

Opilý holič vytáhl zbraň a na místě ho zastřelil. Jeho motiv nebyl přesně znám, ale podle všeho šlo o pomstu. Holič hrál s mlynářem karty a Habermann vyhrával a jeho sok ve hře přišel o své úspory. Tělo Habermanna pak hodil do řeky. I když byl Pazour zadržen, byl nakonec propuštěn bez trestu.

jamest ( 25. srpna 2014 12:18 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé info www.cameso.webnode.cz

violahorska ( 21. srpna 2014 22:54 )

Kdo chce, dozví se, jak se někteří rádoby "revolucionáři" chovali k nevinným Němcům. Jak německé ženy a děti v kočárku naházeli do řeky (lépe: donutili je skočit do Labe) a udělali si z nich živé terče... . Ráda bych věděla, co dělali tito "hrdinové" za války. Zřejmě seděli za pecí, ale pak to rozbalili... . Můj otec byl za války totálně nasazen na práci v "Rajchu", dědeček mého muže byl v aktivním odboji - na západní frontě - za což vyfasoval od komoušů 10 let v Jáchymově... . Nikdy tito muži nemluvili hanlivě a s nenávistí o německé rase, rozlišovali lidi podle jejich charakteru a chování, a to bez ohledu na národnost. Holt to tak asi bylo, že se dosud loajální občan protektorátu na konci války, kdy už nic neriskoval, choval jako "hrdina".

zarazenyprd ( 21. srpna 2014 15:09 )

http : // sudetakum . unas . cz bez mezer

zarazenyprd ( 21. srpna 2014 15:04 )

http://sudetakum.***/

malinak ( 21. srpna 2014 14:15 )

azbuko uz mam vyprano ty trubko a to jses jeste jen pulcoulka tak teda trubicka,no

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání