Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Expert na balistiku pro Blesk.cz: Rozbor vražedné zbraně taxivraha

Autor: lvi - 
25. dubna 2014
11:33

Spekulace o vraždách tří taxikářů v Praze se množí. Ostatně, není divu, policie, zřejmě s ohledem na vyšetřování, podstatné informace veřejnosti zamlčuje. Blesk.cz oslovil balistického experta, aby poodhalil pozadí všech tří vražd ze svého profesního pohledu. Z něho vyplývá poměrně jasný závěr!

Všechny vraždy se udály podle podobného scénáře. Taxivrah si stopl řidiče v centru Prahy, následně se nechal odvést na odlehlejší místo, kde taxikáře popravil ranou, respektive ranami do týla a oblasti hlavy.

Podle zdroje blízkému vyšetřování, většinu kulek v obětech našli až během pitvy, z čehož vyplývá, že vrah nestřílel zbraní těžkého kalibru. „Aby kulka uvízla v těle, respektive hlavě, musí se jednat o zbraň lehčího kalibru. Při větším kalibru by došlo k devastaci hlavy. Záleží ale také velmi na typu střeliva a obsahu střelného prachu v něm,“ zmínil pro Blesk.cz ředitel oboru zbraní, střeliva a pyrotechniky Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva Gabriel Ročkai.

Podle něj při popravě do týla z bezprostřední blízkosti se okruh možných zbraní trochu zužuje. „Může jít například o zbraň ráže 22 a munici v rozsahu 4,5 mm, maximálně 5,5 mm. Při výstřelu z bezprostřední blízkosti se v této kombinaci většinou kulka v hlavě udrží, jedná li se o přímou střelu, která například nevyjde ven skrz oko,“ upřesnil Ročkai pro Blesk.cz.

Taxivrah tedy pravděpodobně použil takto specifikovanou zbraň. Zda šlo o pistoli nebo revolver, nejde s určitostí říci. „To by měl určit balistický expert, který s policií na případu jistě spolupracuje,“ řekl Ročkai.

A co na to policie? „S ohledem na případné ohrožení vyšetřování nemůžeme v tomto směru poskytnout žádné informace,“ uvedla pro Blesk.cz policejní mluvčí Hana Jeřábková.

19.3.1977 ( 25. dubna 2014 14:14 )

 kramnej mě nezajíma a texivrah taky ne!!!! dle mého stači to napsat dvakrát třikrát ale ne dene dokola samé Pičo.....myslím že to musíme nechat na policii a ne na Plesku

jardajg ( 25. dubna 2014 13:22 )

 Clanek o nicem. Pritom z dostupnych info v mediich lze snadno dovodit nasledujici: raze bud .22 nebo 6,35. Ostatni raze nejsou zcela bezne. Pokud to byla raze .22, byl to revolver a nemusel vrah sbirat po vystrelu nabojnice. Pokud to byla raze 6,35mm, pak to byla samonabijeci pistole a vrah pak mohl, aby ztizil vysetrovani, posbirat nabojnice, ale to mohlo byt komplikovane.

turista.z ( 25. dubna 2014 12:43 )

A v dluzích

marie60 ( 25. dubna 2014 12:36 )

...doufám, že to nebyl on ? Už dřív se uvažovalo nad tím, že by mu měla být odebrána zbraň. Je to prchlivý chlap.

turista.z ( 25. dubna 2014 11:58 )

V místě bydlí Rychtář?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání