Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obhájce vražedkyně v bikinách: Zbraň nepatřila Márii!

Autor: shp - 
14. dubna 2014
13:42

Celý svět na ni nahlíží jako na vražedkyni, která zabila zámožného klenotníka Andrewa Bushe (†48). Obhájce Márii Kukučové (24) je však přesvědčen, že se vše odehrálo jinak, než se na první pohled zdá. Vražedná zbraň podle právníka Matúše Gémeše rozhodně nepatřila svůdné blondýnce, která čeká na svůj osud ve slovenské vazbě.

Slovenský deník Nový Čas právníka vyzpovídal, aby zjistil co nejvíce o pozadí případu.

Klenotník byl zastřelený předminulou sobotu. Kdy vás Mária Kukučová kontaktovala?

Volal mi příslušník policejního sboru v úterý po poledni, který mi oznámil, že si mě moje klientka vybrala jako obhájce na základě toho, že jí kontakt na mě dala její máma.

Jakým způsobem jí kontakt odevzdala? Když přijela Kukučová ze Španělska na Slovensko, setkaly se?

Odevzdala ho ve velmi krátkém, asi třicetivteřinovém momentě, když byla převážená na policie v Trenčíně. Viděla ji jen pár sekund a řekla jí – tady je obhájce, kontaktuj ho. Od té doby se moje klientka s rodinou neviděla ani s ní nekomunikovala. Budu se snažit zabezpečit, aby jí povolili alespoň návštěvu.

Kde se zdržovala Mária poté, co přijela ze Španělska na Slovensko?

Nešla za rodinou, nešla za kamarádkami či na kávu, ani nekontaktovala obhájce, aby se poradila. Okamžitě se přišla přihlásit na Obvodní oddělení Policejního sboru v Novém Městě nad Váhom.

Co se v Bushově vile odehrálo? Střílela Mária Kukučová?

Vše nasvědčuje tomu, že se věci odehrály jinak, než to bylo dosud medializované. Na to, aby případ byl vnímaný jednoznačně jako zločin, k tomu chybí jakákoliv příprava, plánování nebo příprava, motiv, úmysl. Právě naopak. Jsem přesvědčený o pravdivosti toho, co moje mandantka tvrdí. Podle mě nešlo o vraždu, ale nutnou obranu. Jednoznačně čelila útoku a ohrožení na zdraví.

Komu patřila zbraň, kterou byl Andrew zastřelený?

Určitě nepatřila mé klientce.

Kukučová měla rány na nohách a vytrhané vlasy. Našla se další zranění?

Má více zranění na různých částech těla.

Mohla zranění vzniknout až po smrti britského milionáře?

Ve zprávě lékaře, který moji klientku prohlédl, je uvedené, že vzhledem k stavu a vývoji léčby zranění je možné konstatovat, že se stala v době, kdy měla být ve vile. Je zřejmé, že mechanismus zranění byl útok. Potvrzuje to, co tvrdí moje klientka.

Proč se Kukučová rozhodla odejít ze Španělska, když její expřítel zemřel?

Moje mandantka nevěděla, že její bývalý partner je mrtvý. Máme na to důkazy. Dozvěděla se to až na cestě na Slovensko. Přišla na naše území s představou, že jako občan Slovenska přijde domů, že se tu někdo o ní postará, poslechne si její příběh, bude mu věnovat patřičnou pozornost a bude zvažovat jednotlivé okolnosti případu a v závislosti podle toho reálně vyhodnotí, jak se to stalo. Uvědomte si, že jde o mladou ženu, která se ve 20 letech zamilovala do člověka, o kterém si myslela, že je to její velká láska, a po nějakém čase se ukázalo, že vztah byl harmonický jen dočasně.

Myslíte si, že ji Slovensko vydá španělským orgánům?

Bohužel, zatím tomu všechno nasvědčuje. Nedokážu si představit, že by se to změnilo, pokud někdo nebude mít dostatek odvahy na to, aby se postavil za svého vlastního občana.

Teď je Mária Kukučová ve vazbě, jak to tam zvládá?

Jakákoliv minuta strávená v podmínkách věznice je pro člověka s její osobní povahou, historií, zkušenostmi a představami o funguvání tohoto světa absolutně traumatická.

Vy jste podali stížnost proti vazbě?

Podali jsme stížnost proti rozhodnutí Krajského soudu v Trenčíně o jejím vzatí do předběžné vazby, protože zákonné podmínky nebyly splněné. Ve spise, který tvořil podklad při rozhodování soudu o tom, zda má, nebo nemá být vzata do předběžné vazby, se nenachází absolutně žádná skutečnost, které by odůvodnila obavy, že by chtěla zmařit slyšení na základě evropského zatykače. Naopak. Sama prokurátorka konstatuje, že se moje klientka dostavila sama, vše vysvětlila, spolupracovala, potvrdila, že je občankou Slovenska. Věřím, že o stížnosti v co nejkratším čase rozhodne Nejvyšší soud a snad bude mít na vazbu jiný pohled.

Kdo bude Máriu Kukučovou zastupovat ve Španělsku?

Blízce spolupracujeme se špičkovým obhájcem ve Španělsku, kterého se mojí kanceláři podařilo zajistit, aby se mojí klientce dostala kvalitní, věcná obhajoba. Sama španělská policie pracuje s několika verzemi smrti Andrewa Bushe. Doufám, že jakýkoliv vliv, kontakty nebo pozadí a způsob života tohoto člověka nebude mít vliv na objektivitu případu.

anka ( 14. dubna 2014 14:56 )

ruska tvrdi, ze sedela v aute....

essiele ( 14. dubna 2014 14:50 )

je to zvlášte bola na mieste činu, ešte sa pohádali a tvrdí, že keď odchádzala žil.Ruska tvrdí, že tam tiež bola a že strieľala naša.

marie60 ( 14. dubna 2014 14:29 )

Nakonec se pracháč snad zastřelil sám, že? Podle ní, tak se s ním rozešla sama, tak proč pořád za ním lezla? Věděla moc dobře jaký je to člověk,že má moc rád baby. Slováci se nám posmívají, co se u nás děje a sami mají máslo na hlavě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání