Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Případ uzavřen: Lhostejní svědci brutálního napadení v obchoďáku unikli trestu!

Autor: shp - 
26. srpna 2013
13:04

Viděli, jak nevinný muž dostává nakládačku svého života. Napadený (34) se z ní už nikdy psychicky nevzpamatuje. Lidé, kteří viděli, kterak ho opilý agresor v jesenickém nákupním středisku bije hlava nehlava, předstírali, že si ničeho nevšimli. Hrozily jim za to několikaleté tresty, ale bohužel se jim nic nestane.

Jeden z nejbrutálnějších případů fyzického napadení se odehrál letos v březnu v Jeseníku. Namol opilý Tomáš Jati (33) si v místním nákupním středisku vyhlédl oběť. Muže vůbec neznal, v životě ho před tím neviděl, ale posilněn značným množstvím alkoholu se cítil všemocný.

Nikdo nezavolal pomoc

Napadený muž nejdřív dostal od Jati několik facek, po kterých skončil na zemi. Tím ale útok nepřestal. Zlitý agresor ho začal kopat do hlavy, přičemž se zraněný muž vůbec nebránil. Ani mladí školáci, kteří dvojici viděli, ani zamilovaný pár na lavičce, pomoc nezavolali.

Nikdo mu nepomohl

„Muž při napadení utrpěl rozsáhlé pohmožděniny celého těla, se kterými musel vyhledat lékařské ošetření,“ prohlásila jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová. „Nikdo nebyl schopen na svém telefonu vytočit číslo některé z tísňových linek. Na situaci zareagoval až strážník městské policie, který napadení viděl prostřednictvím kamerového systému,“ dodala tehdy v březnu.

Video  Násilník brutálně zmlátil muže v obchodním domě v Jeseníku, lidé jenom přihlíželi  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Nevyplývá pro ně trestní odpovědnost

Lhostejným a bázlivým lidem za neposkytnutí pomoci hrozilo až tříleté vězení. Po uzavření případu je ale jasné, že se tak nestane. „Ze strany policie bylo prověřeno také chování přítomných osob, to jest svědků, v době napadení. Během prověřování ani vyšetřování celé věci nebyla vyvozena jejich trestní odpovědnost. Nebyly naplněny všechny znaky skutkové podstaty jakéhokoliv trestného činu,“ dodala nyní pro MF DNES Neubauerová.

Agresor se musí léčit z alkoholismu

Sám Jati dostal již v květnu tříletý podmíněný trest se zkušební dobou pět let. „Současně mu bylo uloženo ochranné protialkoholní léčení v ústavní formě,“ popsal svůj už pravomocný verdikt soudce Dušan Jedlička. Ani alkohol však tak brutální chování neomlouvá.

vary ( 27. srpna 2013 10:39 )

Pavel219: Jojo, ty jsi prostě malej, prostoduchej čuráček, co si dokáže tak maximálně vymáčknout beďara na rypáku.

vary ( 27. srpna 2013 10:37 )

Neni to tak jednoduchý. KAždej řekne pomoci, jenže ten chlap byl celkem pořez a každej má strach, aby nedopal hůř než ten napadený, to ovšem nemění nic na tom, že mohli zavolat pomoc nebo zavolat ochranku, která se předpokládám někde schovávala za sloupem.

miriam ( 26. srpna 2013 20:11 )

Aha, takže lidem, co tam byli poblíž, cituji, "hrozily několikaleté tresty, ale bohužel se jim nic nestane", zatímco útočník dostal podmínku a dobrý???? Kua, to je jasná výzva pro všechny, kteří něco takového zažijou, aby zdrhali co nejrychlejc a co nejdál - aby je náhodou nebylo možno považovat za svědky. Protože kdyby za á byli fyzicky slabší než útočník, nebo za bé byli silnější a ublížili mu, v obou případech mají problém. A kdyby za cé neměli u sebe mobil a tudíž nemohli přivolat pomoc, půjdou sedět za neposkytnutí pomoci... no dop*dele, kde to žiju???

osel ( 26. srpna 2013 16:02 )

Spis bych rekl, ze trestu unikl nasilnik. Protoze to, co dostal, nemozno povazovat za trest, ale za jakesi "no no no"...

blesk3 ( 26. srpna 2013 15:49 )

jsi opravdu vůl, a nemá cenu se s tebou bavit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání