Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smrt Moniky a Klárky na dovolené v Egyptě: Rozleptal jim louh žaludky?

Stále není jasné, čím se otrávily Monika a Klárka v Egyptě. A Petr K. čeká na výsledky egyptského vyšetřování, které se točí v kruhu
Stále není jasné, čím se otrávily Monika a Klárka v Egyptě. A Petr K. čeká na výsledky egyptského vyšetřování, které se točí v kruhu  (Autor: Facebook, reprofoto TV Nova)
Autor: simao, vet - 
24. srpna 2013
15:05

Zatímco se objevují tvrzení, že egyptská policie pochybila při vyšetřování smrti Moniky (†36) a její dcery Klárky (†8) na dovolené v Egyptě a vraha tak nebude takřka možné dopadnout, spekuluje se stále, co Češky zabilo. A zda to egyptská pitva vůbec dokázala odhalit. 

Není známo, zda egyptští policisté nějaký jed na místě činu vůbec našli, ale vypadá to, že nikoli. Vychází pouze z výsledků pitvy. Jenže i díky tomu se pohybují v začarovaném kruhu a evidentně váhají s verdiktem nad Petrem K. Spekuluje se o otravě louhem, či kyanidem, jenže situace při identifikování smrtícího jedu není vůbec jednoduchá. A o to složitější je pátrání po vrahovi, které se dostává do slepé uličky.

Jaký prostředek byl přitom k otravě Češek použit a jaká je jeho dostupnost, je přitom jednou ze zásadních otázek. Obě české turistky zemřely 30. července v pokoji egyptského hotelu Tinanic Palace a Petr K. (35), který jediný přežil, byl u toho. Byť ve vedlejším pokoji. Tvrdí, že Monika a Klárka měly žaludeční a střevní potíže, našel je však už mrtvé.

Otrava jídlem je pochybné vysvětlení. Žaludky Moniky a Klárky byly podle tvrzení egyptských doktorů rozleptány. Pohled na takový žaludek je přitom opravdu jen pro silné povahy... Co se žaludkem udělá třeba takový louh, je vidět na snímcích níže.

Z příručky kriminalistů: Zdravý žaludek a žaludek silně poničený louhem Z příručky kriminalistů: Zdravý žaludek a žaludek silně poničený louhem | archiv Blesku

Louh v žaludku

Pokud byl použit louh, nastává smrt až během několika hodin, ale případně i několika dní po jeho požití. Vraždy louhem jsou však poměrně vzácné, častější byly v minulosti sebevraždy jeho požitím. Policejní příručky ale uvádí, že nejčastější jsou otravy náhodou. V náhodnou smrt dvou Češek však nikdo příliš nevěří.

Případný travič však louh možná použil jen kvůli tomu, aby zakryl jiný jed... "Vše nasvědčuje tomu, že jim byl podán silný alkaloidní toxin. A pak následně louh. Alkaloidní toxin je hodně rychle otrávil. A louh? Ten pak stopy jedu v těle zlikviduje. Je tedy pravděpodobné, že toxikologické testy kromě louhu nic nenaleznou," uvedl pro tn.cz expert v oboru biochemie.

Egyptská pitva příčinu otravy nezjistila?

Egyptské vyšetřování tak naráží na kámen úrazu. Spekuluje se dál především o otravě kyanidem. Jenže stopy po prvotním jedu pitva nakonec vůbec nenodhalila! A egyptská policie se nemá čeho chytit. Podle emeritního policejního rady Miloslava Dočekala však policisté podcenili ohledání místa činu a jediné, čeho se drží, jsou výsledky pitvy. Zatímco evropská biochemie by je na velmi vysoké úrovni a původní jed mohla odhalit, egyptské soudní lékařství, navzdory staletí dlouhé lékařské tradici v zemi, pokulhává.

Petr K. (35), držený i nadále egyptskou prokuraturou v Egyptě, tak pouze stále tvrdí, že chce zjistit, co zabilo jeho manželku a dceru. Objasnění jedu, který Češky zabil, by přitom napomohl i české větvi vyšetřování. Ta egyptská si však jede po své linii a o průběžné závěry se s českou stranou nedělí. Dozvíme se tedy vůbec, co Češky přesně zabilo? A jak dopadne situace Petra K. v Egyptě? "Nic na něj nemají. Egypťané patrně vycházeli jen ze zjištění pitvy, že jde o otravu, a na místě činu nezajistili žádné pořádné stopy," myslí si policejní rada Dočekal.

Více informací k vyšetřování otravy dvou Češek na dovolené v Egyptě čtěte v sobotním deníku Blesk! Více informací k vyšetřování otravy dvou Češek na dovolené v Egyptě čtěte v sobotním deníku Blesk! | Archiv Blesku

betka5 ( 29. srpna 2013 11:49 )

Tak tyhle obrázky a povídání jste si mohli nechat, když mám před obědem... Používejte Kompas Slev (www.kompasslev.cz), přiveďte své přátele a získejte poukázky na nákup!

anettavaiglova ( 27. srpna 2013 18:40 )

Zdarec. Mám pro Vás tip, je to novinka z oblasti online výdělků, skvělé na léto, když je hodinka, dvě času... Já si takto přivydělávám již od května a je to až neuvěřitelné. Milionářku to ze mě sice neudělá, ale když to jde, tak se mi hodí každá snadno vydělaná kačka. Kdyžtak mrkněte na DveStrany.cz

extensa42 ( 25. srpna 2013 16:25 )

ten blb kokta Hišan, tak s tím CK udělala terno. S důvěrou se obracejte na delegáta!!!! A on vás druhý den v bulváru nepřímo nařkne, že jsi vrahem!!!! Za koho vlastně šlape ??? Nevím, jak by si PK česky mohl popovídat na recepci, ale asi bych nejednala jinak a vzbudila také sousedy. Následně tam nastoupila ochranka, jistě někdo z recepce, povolali hotel.felčára a usoudili, že nato nemají, tak zavolali místní policajty. DOCELA PĚKNÝ průchoďák !!!! A do toho ramadán, kdy nežerou, nepijí, značně jsou už vyčerpáni a chtějí to mít co nejdřív za sebou. Chybí důkazy, druhý den byl pokoj uklizen a nastěhováni další účastníci zájezdu.

babana ( 25. srpna 2013 16:11 )

Podle mě celá akce s detektorem lži je už předem odsouzena k dalším a dalším pochybnostem. Proč? Detektor lži jednoznačné odpovědi nedává. Rozhodnutí je na obsluze přístroje. Ideální je, když alespoň některé odpovědi z testu zná pouze pachatel. Pokud je s nimi obeznámena "díky" medializaci i půlka republiky, vyšetřování to pochopitelně ztěžuje. A co si budeme povídat, Kramný chodí na net, diskuse a podobně, všechny medializované věci jistě zná, četl si je, diskuse taktéž a je v nich tolik různorodostí a i specifických úvah s odůvodněním jedné věci několika směry a způsoby, že je to celé už dopředu zkreslené, ať vyjde výsledek v jeho prospěch nebo v jeho neprospěch, pomineme-li interpretaci výsledků obsluhou přístroje, která nejspíše také z médií může ony spekulace atp. znát. A další faktory v článku popsané. Nikdy se nedá s jistotou říci, že dotyčný je vrah, i když detektor zaznamená při otázce: Zabil jste ji? velkou nervozitu a vyšetřovanému "neuvěří". Příkladem budiž pánové Dalík a Večerek v případu nazvaném Kořistka Zde je zajímavý článek o tomto vyšetření a detektorech lži. Už jen po jeho přečtení je jasné, že takové vyšetření k ničemu jasnějšímu ve věci nepovede, ať dopadne jakkoliv a to i pro důvody, které zde uvádím a v článku jsou uvedeny. Navíc pokládat si otázku ve smyslu, jaká je spolehlivost detektoru lži, a očekávat 50, 90 nebo 99 % také nelze z jediného důvodu – na tuto otázku totiž nelze odpovědět. Zdroj: http://technet.idnes.cz/detektor-lzi-usvedci-kazdeho-pravda-nebo-lez-f3k-/tec_technika.aspx?c=A08042 1_144406_tec_technika_kuz

cinderella1 ( 25. srpna 2013 15:00 )

banana ty tady pises: Budu budit nekoho, koho otravim? Hloupost. Pak to vypada spis na nevinu. Banana, nic ve zlem tedka, protoze ti chci jen priblizit nahled jine moznosti, moznosti, ze to treba opravdu udelal. Musime brat v potaz vsechny moznosti, ne jenom tu, ktera se nam proste libi a ktera je lidska. Stala se tady vrazda, tak se nebojme podivat se na to i z druhe strany, z te, ktera je nam dost neprijemna a kterou si nechceme jaksik pripustit, jenze kazda mince ma dve strany. Nemusi to byt vubec zadna hloupost, jen treba chytra taktika, nemyslis? Dejme tomu, ze je skutecne otravil on sam ...a co ted? Musi si to vsechno dat do kopy, musi tomu dat fazonu aby to do pribehu vsechno spravne zapadalo. Takze mu pracuje mozek na plne obratky a pripravi si vypoved, takovou, ktera se bude zdat vsem logicka, ktera zmatne nejen tebe, ale taky treba emeritniho radu Docekala, ktera do dane situace krasne a logicky zapadne a lidi kolem presvedci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání