Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pracovník šumavského parku zneužil pravomoc: Nutil podřízené hubit kůrovce chemickými látkami!

Pracovník NP Šumava je obviněn ze zneužití pravomoci kvůli hubení kůrovce
Pracovník NP Šumava je obviněn ze zneužití pravomoci kvůli hubení kůrovce  (Autor: profimedia.cz)
Autor: shp - 
4. července 2013
11:32

Byl vysoce postaveným pracovníkem šumavského národního parku, ale místo toho, aby se snažil uchránit jeho ekosystém, ničil ho. Svým podřízeným dal příkaz hubit obávaného kůrovce chemickými látkami. Protikorupční policií byl nyní obviněn ze zneužití pravomocí.

Pracovník Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava podle policie nepřípustným a nepřiměřeným způsobem nutil své podřízené, aby v souvislosti s kůrovcovou kalamitou legalizovali v té době již částečně uskutečňované, avšak nepovolené použití biocidů na ploše národního parku.

Opakovaně je k užití látek nutil

„Několika svým podřízeným měl opakovaně oznámit, že pokud nebudou postupovat podle jeho předchozích pokynů, budou jim zrušena pracovní místa,“ řekl mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej. Úředníci sice nátlaku nepodlehli, nicméně obviněný pracovník na začátku června 2011 použití látek ničících živé organismy povolil i bez jejich potřebného stanoviska.

Stíhán na svobodě

Obviněný je stíhán na svobodě, v případě prokázání viny mu hrozí tři až deset let vězení. Kůrovec se na Šumavě ve velké míře vyrojil po ničivém orkánu Kyrill v roce 2007. Od té doby se k jeho likvidaci používají mimo jiné i chemické prostředky. Šumavský národní park musí kvůli tomuto postupu každý rok žádat o udělení výjimky, loni použil na likvidaci škůdce 93 litrů chemických prostředků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání