Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pes roztrhal roční Natálku

13. září 2003
09:44

K tragédii došlo v jedné vesnici nedaleko Nymburka. Kříženec dobrmana s labradorem napadl roční holčičku. Ta jeho útok nepřežila.

Strašné neštěstí, při kterém tuhne krev v žilách, se odehrálo včera odpoledne ve vesničce Kovansko nedaleko Nymburka. Pes, kříženec dobrmana s labradorem, tady zardousil roční holčičku! Navíc přímo před zraky matky, která se psychicky zhroutila. Událost otřásla celou vesnicí. Pes totiž nikdy nikomu neublížil, byl cvičený a v rodině i s děvčátkem vyrůstal. Policisté zatím odmítají spekulovat o tom, zda budou někoho stíhat. Bylo krátce po poledni. Natálka si hrála se psem na zahradě rodinného domku. Byla doma jen s maminkou (30). V té chvíli nikdo netušil, že děvčátko prožívá poslední okamžiky svého krátkého života. Najednou se ozval křik. Pes se na nebohou holčičku z neznámých příčin vrhl a způsobil jí velmi vážná zranění. Lékaři záchranné služby bojovali o její život. Marně. Natálka útok psa nepřežila. Policistům, kteří dorazili na místo během krátké chvíle, se naskytl otřesný pohled. Matka dítěte ležící vedle sanitky s mrtvou dcerou jen chroptěla: "Kde je moje holčička? Já chci za mojí holčičkou!" Lékaři museli podat ženě uklidňující léky. Kriminalisté začali případ okamžitě vyšetřovat. Na místo přijel i veterinář. "Zatím nemohu říci, co bylo příčinou útoku. Asi budeme muset zvíře převézt k dalšímu pozorování," konstatoval nymburský veterinář Vladimír Hodač. To se nakonec potvrdilo. "Podle vyšetření se rozhodne, zda zvíře bude utraceno," řekl Hodač. Tragédie otřásla celou vesnicí. "Je to příšerné! Rodina chodila i se psem na procházku. Na každého štěkal a vrčel," řekla jedna z obyvatelek obce. Její tvrzení ale vyvrátil muž, který se s rodinou znal. "Pes byl cvičený. Já sám jsem ho pomáhal cvičit. Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát. Ze zkušenosti ale vím, že mnohdy stačí málo k tomu, aby pes zaútočil. Stačí, aby nesprávně vyhodnotil situaci, v níž se právě nachází," dodal. Vyšetřování případu potrvá podle kriminalistů i v dalších dnech. "V tuto chvíli je velmi předčasné spekulovat o tom, jestli bude někdo obviněn," uvedl zástupce nymburského policejního ředitele Jaroslav Novák. Tragédie šokovala i prezidenta Václava Klause. Rodině a blízkým dítěte vyjádřil nejhlubší účast. "Tento poslední z řady podobných tragických případů nelze pominout mlčením. Vyzývám všechny příslušné orgány, aby vyvozovaly vůči majitelům nebezpečných psů nejtvrdší možné sankce," řekl prezident.


Přehled nejvážnějších napadení dítěte psem Květen 1998 - Jedenáctiletého chlapce z Javorníku na Jesenicku pokousal vlastní pes. Hodinu po napadení dítě zemřelo. Červen 2000 - Po útoku německého ovčáka a rotvajlera zůstaly desetiletému hochovi z Českolipska trvalé následky. Srpen 2000 - Těžká zranění v obličeji způsobil na okraji České Lípy agresívní německý ovčák patnáctileté dívce. Duben 2001 - Při obraně psa před pitbulteriérem přišel šestnáctiletý chlapec v Morávce na Frýdecko-Místecku o část prstu. Červen 2001 - Pětiletý hoch utrpěl tržné rány na krku, zádech a noze poté, co ho v Mnišicích u Prahy napadl německý ovčák. Březen 2002 - Německý ovčák pokousal v Rumburku na Děčínsku sedmiletého chlapce tak těžce, že dítě svým zraněním podlehlo. Červenec 2002 - V Boskovicích na Blanensku způsobil rozzuřený pes poranění nohou bratrům ve věku pěti a osmi let.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání