Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zkáza kostela: Co zloději neukradli, to poničili

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová - 
13. března 2012
14:33

Bez oltářního obrazu a soch zůstal po nájezdu zlodějů kostel v Bílovci na Podbořansku. Zmizely i všechny píšťaly varhan. Co zloději neukrali, to alespoň zničili.

Místní se neubránili slzám. Kostel, v němž se celá obec scházela o Velikonocích nebo během Adventu, se stal totiž terčem zlodějů už potřetí. „Ta drzost. Tentokrát ho vykradli v pravé poledne,“ zlobila se Eva Hřebřinová, která krádež objevila. Všimla si, že jsou dveře kostela dokořán. Zloději k němu přijeli auty zezadu. Z márnice vytáhli katafalk, který si přistavili pod jedno z rozbitých oken. Tím se dostali dovnitř. „Ukradli tři dřevěné sochy a třicet dva cínových píšťal varhan,“ potvrdila policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

Chtěli zřejmě hlavně kovy

Místní nejvíc rozzlobilo vandalství a bezohlednost, s jakou si zloději počínali. „Oltářní obraz vytrhli z rámu. Rám tady rozlámali a obraz zahodili do márnice. Další obraz shodili ze zdi a také ho poničili,“ nechápavě kroutila hlavou Eva Hřebřinová. „Šlo jim zřejmě hlavně o kovy, protože zničili i kovové plůtky u starých německých hrobů. Část si jich odvezli, zbytek tady zůstal ležet,“ dodala další z místních žen.

Video  Jak zloději zlikvidvidovali kostel  - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Přišli o svou chloubu

Bílenecký barokní kostel pochází z roku 1751. Vyrostl na místě původního gotického kostela, který v roce 1639 zničili Švédové. Sochy, které z něj zloději ukradli, a poničený oltářní obraz měly hodnotu 390 000 korun. Škodu na varhanách, které patřily ke chloubě kostela, zatím majitel, plzeňská diecéze, nevyčíslil.

rudyptak48 ( 13. března 2012 16:53 )

pugetka... váš slovník také promlouvá kanálem. O restitucích se mluví a voda teče... Nezáviď jim to, co ještě nedostali a zřejmě ani nedostanou. Už není kde brát, všechno už rozkradli jiní, to ti zřejmě až tolik nevadí.

abstergo ( 13. března 2012 16:13 )

Máte můj obdiv! Nejedná se o kostel v Lestkově, Boněnově, Slavicích nebo Kšicích?

hofihofi ( 13. března 2012 16:04 )

Daktyloskopicke stopy nebyly nalezeny zadne, protoze zlodej na co sahl, to ukradl.

apernath ( 13. března 2012 15:41 )

Národ, který si neváží své minulosti, dokonce si ji sám rozkrádá a ničí, nečeká žádná skvělá budoucnost. Dokladem toho je i jistý decathlon - věrný odraz myšlenkové úrovně současného českého (nejspíš) průměrného člověka. Malé znalosti, nic pořádného nevytvořil, ale srovnávat kostely se zemí, to je něco pro něho, zvlášť když může svůj mindrák odreagovat u počítače a nemusí makat fyzicky. I já doufám, že jeho byt dopadne podobně... To bude najednou plná huba morálky. Já se snažím v západních Čechách jeden kostel před devastací zachraňovat, vím, jak se místní lidé musí asi cítit.

rudyptak48 ( 13. března 2012 15:32 )

decathlon... třeba podobní nájezdníci navštíví i tvůj byt, nebo domek, pokud nebydlíš někde pod mostem. Tvá reakce tomu odpovídá. Fláterníkům, jak je nazýváš, se nic nestalo. Zarmoutili jenom místní občany.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání