Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Angličan bránil brněnskou operu: Počmáral magistrát, obvinili ho z hajlování

Autor: op, simao - 
11. března 2012
22:14

VIDEO: Zachraňte operu, zachraňte balet, vzbuřte se. Těmito nápisy "ozdobil" Angličan Albert Thomas Vickery (63) budovu magistrátu, když radní oznámili omezení provozu brněnské opery. Dostal podmínku, ačkoli v rámci jeho obvinění padlo i nařčení z hajlování a proces se místy měnil v podivnou taškařici.

Albert Thomas Vickery (63), který učil šest let angličtinu na brněnském Biskupském gymnáziu a poté ve Švýcarsku, čelil u Městského soudu v Brně obvinění z řady kriminálních přečinů - z výtržnictví, poškozování cizího majetku, útoku na policistku, ale i hajlování.

Vše vyvolala brněnská divadelní krize, kdy se radní rozhodli, že výrazně omezí činnost brněnské opery. Angličan se rozhodl zakročit. Budovu magistrátu pomaloval nápisy "Save the Opera! Save the Ballet! Get Angry!", tedy Zachraňte operu, zachraňte balet, vzbuřte se.

Od jeho potrestání však nakonec soudce upustil. Navzdory tomu, že se soudní přelíčení změnilo spíše v komedii. A to i proto, že mu obhájce vypověděl služby a Angličan se hájil sám.

"Jeho čin nebyl projevem svobody slova, ale vandalismem," uvedla státní zástupkyně. Vickery však svou obhajobu nakonec zvládl - i když mu hrozily až čtyři roky vězení, vyklouzl z procesu s podmínkou.

Policistovi prý nadával: Fašistická svině!

Jeho případ však zkomplikovaly incidenty se strážci zákona. Již při psaní výzev na fasádu magistrátu ho přistihla policistka Martina V. (32), kterou měl údajně udeřit do tváře v momentě, kdy mu nasazovala pouta.

Následně ho na 12 hodin zavřeli do chládku, což se však Angličanovi příliš nelíbilo. Proto údajně počastoval policisty sprostými anglickými nadávkami. "Zvedl pravici k nacistickému pozdravu a zakřičel na policistu: Heil Hitler, ty fašistické prase," prozradila státní zástupkyně.

"To, co je v obžalobě, není pravda. Nikoho jsem neudeřil, jen jsem se bránil, když se mě snažili natlačit do cely. V ní mě pak zbilo osm policistů. A další rány jsem dostal ve služebním autě, jímž mě vezli na jinou policejní služebnu," přednesl soudu svou verzi obviněný cizinec.

Video Brit se přes tlumočnici ptal policistky - Ondřej Požár
Video se připravuje ...

U soudu hrál divadlo

Soudkyni Barboře Sýkorové pak Vickery teatrálně předvedl, jak mu jeden z policistů hodil na zem v cele kabát z pravého kašmíru a plivl na něj. „Myslím, že se choval jako fašistické prase, což jsem mu také řekl,“ stojí si za svým Brit.

Také si před soudkyní lehl na zem, když ukazoval, jak ho policisté srazili a zpacifikovali. Sýkorová ho musela několikrát přes tlumočnici důrazně upozornit, jak se chovat v soudní místnosti. Odvolací Krajský soud mu však přes to všechno vyměřil nakonec podmíněný trest.

russoo ( 11. března 2012 23:22 )

Moc dobře ví, že u nás v Kocourkově si tohle může dovolit, to v Anglii, by skusil zahajlovat a důchod prožije v chládku...inu jiný kraj jiný mrav.

gogo ( 11. března 2012 22:17 )

Ten pán neví, že u nás jsou soudní procesy většinou jen takové taškařice... Viz ta poslední s VV ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání