Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejvíce se bojíme pirátů z Prahy, kteří mají černé auto a prachy

Autor: ja, mivr - 
8. června 2011
05:00

Luboš Lacina, Aleš Trpišovský, Igor B., Tomáš Vavřinec a Sascha. Co tyto muže spojuje? Jsou to silniční piráti, kteří svou nezodpovědnou jízdou způsobili i smrtelné nehody a podle velkého průzkumu představují noční můry českých řidičů. Výsledek ankety je jasný: Nejvíce se bojíme pirátů, kteří jsou z Prahy, mají černé, silné auto a plat nad 40 tisíc měsíčně.

V posledním roce jako by se někteří řidiči nadobro zbláznili! Luboš Lacina loni v březnu vytlačil pomaleji jedoucí řidičku z dálnice D1, Aleš Trpišovský v prosinci loňského roku brázdil tutéž silnici velmi nebezpečným způsobem v autě s podezřelým číslem SPZ 2222, Igor B. a Tomáš Vavřinec si ze silnice R7 letos v květnu udělali závodní dráhu, což skončilo smrtí mladého Dana (†25), a Švýcar Sascha se před pár týdny zfetoval a uháněl několik kilometrů po českých silnicích v protisměru.

Koho se tedy na silnicích nejvíce bojíme? Nový průzkum ukázal, že největší strach mají řidiči z Pražáků v černém autě, kteří hodně vydělávají.

7 z 10 řidičů přiznalo, že občas nedodržují předpisy

Za volantem si o sobě hodně myslíme. Přestože se doslova bojíme pirátů silnic, máme k nim sami blízko. Alespoň podle průzkumu TNS Aisa pro pojišťovnu Direct. Více než polovina (52%) z 1000 dotázaných lidí věří tomu, že je ostatní vnímají jako nadprůměrné, nebo dokonce výborné řidiče. Sami přitom každé třetí auto považují za piráta.

Okolo 42% řidičů si myslí, že se všeobecně chování na silnicích rok od roku zhoršuje. Že by se velmi zlepšilo, si nemyslí nikdo. Situaci by podle řidičů pomohlo více policistů v ulicích, lepší stav silnic a tvrdší postihy za alkohol. Sedm z deseti řidičů přitom přiznává, že sami občas nedodržují předpisy.

S předpisy se nepárají dva ze tří

Občas prý poruší předpisy 73% řidičů. Zatímco muži se přiznali, že nejčastěji porušují povolenou rychlost a řídí bez zapnutých pásů, ženy zase častěji nepouští chodce na přechodu. Většina (52%) by přitom uvítala, kdyby se výše pokut odvozovala od výše platů.

Bojíme se černých aut

Pirát od pohledu je podle řidičů nejčastěji muž z Prahy ve věku od 21 do 30 let s příjmem nad 40 tisíc korun. Na 75% má černý vůz, nejčastěji BMW, Audi, nebo Porsche. Podle průzkumu prý piráti řídí i mazdy, nebo volkswageny a nejméně jich jezdí v chevroletech, smartech, fiatech, nebo hyundaích.

Téměř polovina lidí (47%) si myslí, že piráti mají auto s motorem o výkonu 151 až 200kW a 35% si myslí, že mají ještě silnější vůz. Kromě agresivních řidičů, kterých se bojí 69% dotázaných, máme největší obavy z motorkářů, kterých se bojí 37% řidičů.

Důvěřujeme vdaným Moravankám

Nejmenší obavy máme ze zodpovědných řidiček. Vdaných, ve věku 36-45 let, se dvěma dětmi a příjmem do 25 tisíc měsíčně z Jihomoravského kraje. Na dálku zodpovědného řidiče poznáme tak, že řídí stříbrnou, červenou, nebo modrou škodovku, nebo volvo s výkonem 50 až 100 kW.

Koho se bojíme nejvíc?

Agresivní řidiči (piráti): 69 %
Řidiči motocyklů: 37 %
Řidiči s upravenými vozy: 34 %
Telefonující řidiči bez handsfree: 33 %
Řidiči v klobouku: 32 %

quasimodo ( 9. června 2011 00:18 )

presne co?

quasimodo ( 9. června 2011 00:18 )

strup, ktery mel v politice prsty. jak ho vyhodili, tak zacina kopat. jen idiot, nebo slaboduchy mu naleti na ty jeho kydy. ovsem cesky narod rychle zapomina.

jana ( 8. června 2011 20:46 )

Dnes jsem pana Vavrince zazila na svetelne krizovatce v Praze. Stal jako druhy na cervenou, kdyz naskocila zelena, auto pred nim se nerozjizdelo a tak pan Vavrinec zacal troubit. Ovsem ne tak, aby upozornil ridice pred sebou, ze je zelena, ale doslova se oprel o klakson a troubil jako pominuty. Auto pred nim se rozjelo, ale to asi panu Vavrincovi nestacilo, jel za nim, lepil se mu na zadek a stale vztekle troubil. Videlo to dost lidi, pan Vavrinec mel stazene okenko, takze se ani nestydel, vesele si u toho telefonoval.. a porad troubil a najizdel na auto pred nim. Napadlo me, jak je vubec mozne, ze clovek s takovym pruserem na sebe jeste takhle pouta pozornost??? Je videt, ze si je jisty, ze se mu nemuze nic stat. Opodal stali statni policajti, vse videli, ale reagovat nezacli. Takze ted uz je mi jasne, jak to asi dopadne s panem Vavrincem.. a divim se, ze ma tolik drzosti se jeste takhle predvadet! Naprosto bezcharakterni clovek!

gissele ( 8. června 2011 20:11 )

Skodovky nebo co?

quasimodo ( 8. června 2011 16:47 )

zatahy se nedelaji na motorkare . zatahy se delaji na magory co v buchlovskych kopcach (priklad) litaji 200. Mezi nima je ale vetsina mladiku a pak stariku co chytli druhou mizu a dokazuji si , ze jeste muzou. Neni tam jediny cestovni enduro. vse supersporty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání