Svalovec může hrozit i v hospodách
Veterináři varují: zvěř může být životu nebezpečná! Nebezpečí číhá i v restauracích. Pytláci se totiž snaží své úlovky prodat hospodským.
Pro člověka smrtelně nebezpečný parazit svalovec, který se našel v těle dvou divokých prasat zastřelených v lesích mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, hrozí i hostům restaurací. Není totiž výjimkou, že pytláci se snaží své úlovky prodat hospodským. "Občas se mi stává, že mi sem přijdou a nabízejí zvěřinu. Nikdy jsem ji však nekoupil. Myslím si ale, že někteří kolegové to občas udělají," řekl Blesku restauratér z Pardubic, který nechtěl zveřejnit své jméno. Podle něj mu naposledy mladý muž nabízel, že by mu mohl sehnat levně divoké prase. Ve zdejší oblasti se totiž černá zvěř doslova přemnožila. V roce 2002 bylo napočítáno na Pardubicku 2546 kusů černé zvěře. Odloveno bylo přitom 836 kusů divočáků. Škodu páchají prasata hlavně na polích, a tak na ně mají pifku zemědělci. Pokud by se však takovému divočákovi chtěli pomstít tím, že ho zabijí a snědí, mohli by se dočkat nemilého překvapení v podobě nemoci trichinelózy, kterou lékaři nedokáží v pokročilém stadiu léčit. Podle myslivců by se nikdo neměl dotýkat ani padlých kusů černé zvěře, které někde najde, neboť i tam mu hrozí velké nebezpečí nákazy. Stačí však dodržet to, že maso z každého kusu odlovené černé zvěře musí zkontrolovat veterinář a během přípravy se musí dostatečně uvařit nebo upéct.