Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mladík kradl data z emailů a sexuálně vydíral dívky

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, jaj, Kšim - 
1. listopadu 2010
15:57

Pozor na to, co posíláte elektronickou poštou! Dvacetiletý student z Nymburska se naboural do tisíců poštovních schránek a kradl obrázky a videa se sexuální tématikou. Poté majitelky emailů sexuálně vydíral. Rozsahem ukradených dat nemá případ obdoby. Mladíkovi hrozí až 4 roky vězení.

Podle policie se na internetu prostřednictvím sociální sítě dokázal student informatiky dostat k přístupovým heslům cizích e-mailových schránek. Nalezené erotické materiály, akty nebo žhavá videa si ukládal na počítači pak je používal k sexuálnímu vydírání dívek.

Žádal po nich další fotografie nebo kontakt přes web kameru. Co přesně při video chatech po dívkách požadoval, policie nezveřejnila. Vybíral si většinou mladé dívky kolem 20 let.

Když nesouhlasily, fotografie zveřejnil

Dívky mu v několika případech další snímky nebo video poslaly nebo s ním prostřednictvím internetu navázaly kontakt. "Když to dívky odmítly, vydíral je tím, že fotografie zašle rodině, do školy, zveřejní je na sociálních sítích, což v jednom případě dokonce udělal," řekl vyšetřovatel Petr Kolísek.

Pachatel rozesílal odkazy na webové stránky, které se tvářily jako originální, a hesla lidí, kteří se na ně přihlásili, si ukládal. Údaje ale zřejmě dokázal získat i jiným způsobem.

Stovky hodin a tisíce fotografií kompromitujících dat

Dvě vysokoškolačky studující v Olomouci jeho chování nahlásily policii. Při domovních prohlídkách ve Středočeském a Pardubickém kraji, odkud se muž připojoval k internetu, zajistili muži zákona počítače, externí disk a další paměťová média. Databáze, kterou obviněný měl, obsahovala řádově gigabity dat!

Podle policistů se počet poškozených uživatelů a napadených e-mailových schránek blíží k tisícům. Vydírané dívky byly nejen z Česka, ale i ze Slovenska. "V rozmezí příštího týdne bude na tyto mailové adresy, které máme k dispozici, doručena zpráva s žádostí, aby se konkrétní osoby ozvaly Policii České republiky," doplnil Kolísek.

Může jít do vězení až na čtyři roky

Mladík byl obviněn z vydírání a porušení tajemství dopravovaných zpráv. Hrozí mu za to až čtyři roky vezení. Stíhán je na svobodě, s návrhem na uvalení vazby státní zástupce nesouhlasil. Podle policistů by ale v páchání trestné činnosti pokračovat neměl. "Vzhledem k rozsahu dat není předpoklad, že by byla zálohována někde jinde," dodal vyšetřovatel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání