Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Další tragický víkend: 14 mrtvých na silnicích

O uplynulém víkendu zahynulo na silnicích 13 lidí - ilustrační foto
 (Autor: lac)
Autor: ČTK, šim - 
19. července 2010
08:11

AKTUALIZOVÁNO: O víkendu na silnicích opět umírali lidé. Od pátku do nedělního odpoledne při dopravních nehodách zahynulo nejméně 14 osob.

Při pátečních haváriích zemřeli podle předběžných policejních statistik čtyři, v sobotu jich bylo sedm a v neděli zatím podle dostupných informací na silnicích zahynul jeden člověk. Pokračuje tak nepříznivá bilance letošních letních prázdnin.

Dosud nejhorším letošním dnem byl v tomto ohledu pátek 9. července, kdy zemřelo 12 lidí. Pokud jde o dny volna, mimořádně tragický byl hned první prázdninový víkend prodloužený o dva sváteční dny, kdy si nehody vyžádaly celkem 26 obětí.

Zemřelo pět motorkářů

Ani tento víkend nepatří k bezproblémovým. U Plaňan na Kolínsku v neděli brzy ráno havaroval motocyklista. Sedmadvacetiletý muž na motocyklu BMW jel od Kolína na Prahu. Podle policie dostal smyk a z motorky spadl. Tělem narazil do sloupku dopravní značky. Lékař už mu nedokázal pomoci. Řidič motocyklu dnes zemřel i při dopravní nehodě na silnici mezi Deštnou a Červenou Lhotou na Jindřichohradecku. Pětatřicetiletý muž po projetí táhlé pravotočivé zatáčky vjel mimo vozovku do příkopu, kde zhruba po dvaceti metrech narazil do vzrostlého stromu. Utrpěl těžká zranění neslučitelná se životem.

Další oběti z řad osádek motocyklů přinesly sobotní havárie. Pětatřicetiletý řidič nezvládl řízení motocyklu v Kolešově na Rakovnicku. Při výjezdu z obce narazil do zdi domu. Mladá spolujezdkyně na motocyklu zahynula v noci na sobotu při nehodě, která se stala u Borovníku na Brněnsku. Řidič motorky z neznámých důvodů nezvládl řízení a havaroval. Žena podlehla zraněním, muž skončil v kómatu v brněnské Úrazové nemocnici. Rovněž v sobotu se stala nehoda na Bruntálsku - řidič motocyklu tam zemřel, když zavadil při předjíždění o autobus s přívěsem a sjel ze silnice do příkopu.

Auto srazilo chodkyni

U Struhařova na Benešovsku srazilo v sobotu auto devětašedesátiletou ženu, která zraněním na místě podlehla. Podle policejní mluvčí vystupovala na křižovatce u Struhařova z autobusu. Zpoza autobusu chtěla přejít na druhou stranu silnice a srazilo ji přitom projíždějící auto.

Jednou z pátečních obětí byl jednadvacetiletý řidič osobního automobilu. Nepřežil havárii, která se stala ráno na silnici mezi Červenou Řečicí a Pelhřimovem. "Řidič vozidla Peugeot 306 předjížděl z kopce několik dalších vozidel. Z dosud nezjištěných příčin dostal smyk a vyjel vlevo do lesního porostu, kde narazil do několika stromů a na místě nehody zemřel," uvedla policejní mluvčí.

Tragicky skončila policejní dopravně bezpečnostní akce v Olomouci, která se uskutečnila v noci z pátku na sobotu. V části Chomoutov policisté chtěli zastavit řidiče mercedesu, který ale začal ujíždět. Policisté ho začali pronásledovat. V obci Štarnov muž nezvládl řízení a narazil do stromu. Těžkým zraněním podlehl v sobotu ráno v olomoucké nemocnici, řekla olomoucká policejní mluvčí.

anelam ( 19. července 2010 17:56 )

Je vidno že je ti po ni smutno

delavar ( 19. července 2010 09:58 )

Sám jazdím dlhé roky na skútri /125 cm/ a došiel som k záveru,že jediný recept ako sa nedostať s titulu jazdy na motorke skôr do kolumbária,je jazdiť akoby som nikdy nemal predosť.!!!!Motorkárov často svojou jazdou okrem ních samých likvidujú často aj nepozorné vodičky,zvášť džípov.Jeden dopravný psychológ tvrdí,že sú ako hviezdičky na nebi: mi ich vidíme-oni nás nie. Ďalším dobrým faktorom,obmedzujúcich nehody je aj dobrá znalosť dopravných predpisov a vyhlášky a absolútne zapojenie do posudzovania dopravných situácií šedú kôru mozgovú-ak ju dotyčný vodič má a jediným jeho zvrásnením na mozdu nie je len pruh od čiapky. verím,že toto bol posledný ,,ťažký,, vikend v ČR a vyslovujem pozostalým sústrasť.

ales1 ( 19. července 2010 09:09 )

Dara Rolins. Zdravím do sámošky Noru20

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání