Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Místo 10-15 let za vraždu, jen 4 roky za zabití

Obžalovaný Jan P. (25) byl se čtyřletým trestem za zabití spokojený! Původně mu totiž za vraždu hrozilo 10 až 15 let!
Obžalovaný Jan P. (25) byl se čtyřletým trestem za zabití spokojený! Původně mu totiž za vraždu hrozilo 10 až 15 let!  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: op, šim - 
5. ledna 2010
12:31

O prvním případu změny vraždy na zabití podle nového trestního zákoníku rozhodl v úterý soud v Brně. Za smrtící bodnutí druha matky potrestal obžalovaného Jana P. 4 lety vězení. Tomu podle původních paragrafů hrozil trest 10 až 15 let.

Obžalovaný Jan P. (25) loni v červnu v Křtinách na Blanensku nožem s patnácticentimetrovou čepelí bodl do hrudi druha (†33) své matky (44), protože ten vyhrožoval, že ji zabije sekyrou. Oba muži byli při potyčce pod vlivem alkoholu.

Výsledek řízení už vycházel z nového trestního zákoníku, jež vešel v platnost 1. ledna 2010. zásadní změnou je překvalifikování trestného činu vražda na zabití v případě, že pachatel jedná v silném rozrušení a afektu.

„Dříve museli pachatelé těchto tzv. situačních vražd počítat s mnohem těžším postihem. V tomto případě však kriminální situaci vytvořil svým zavrženíhodným jednáním právě poškozený. Nový trestní zákoník proto zavedl zločin zabití, když pachatel někoho zabije v silném rozrušení a afektu. Tato situace nastala právě v případě obžalovaného, proto ho soud uznal vinným jen ze zabití, nikoli z vraždy,“ řekla Blesk.cz soudkyně Halina Černá. „Polehčující okolností navíc bylo to, že se pachatel snažil umírající oběť zachránit a oživoval ji. Navíc motivem jeho činu byl strach o život matky. Čtyřletý trest je proto podle soudu dostačujícím,“ dodala soudkyně.

„Jsem s rozsudkem spokojený,“ řekl krátce po jeho vynesení Jan. P., který musí také rodině oběti zaplatit odškodné 750 000 korun.

Proti rozsudku se zatím neodvolal, stejně jako státní zástupce si ponechává lhůtu na rozmyšlenou.

krojc ( 7. ledna 2010 15:50 )

Ten deviant, který zabil a znásilnil 13 roků starou školačku, jde ven z polepšovny a vlastně ani nebyl v kriminále. Ten, kdo chrání zdraví a život toho, kdo je mu nejdražší, si jde sednout "jen" na čtyři roky natvrdo a to mu hrozilo prý až 15 let! Moc by mě zajímalo, kolik by asi dostal, kdyby jel autem - střízlivý - a neúmyslně při smyku na ledu neuklizené ulice zabil dítě nějakého hodně bohatého frajera. Ukázalo by se, jak platí zákony stejně pro každého? Co si myslíte vy???

tombrajdr ( 6. ledna 2010 09:18 )

Tak tohle vážně nechápu.Ten blb vyhrožoval synovi svojí družky,že jí zavraždí a za to,že syn zachrání svojí matce život,má jít do kriminálu?Tady asi trošku ztrácí na významu takové pojmy jako vyhrožování smrtí,důvodná obava o život svůj,nebo blízké osoby,prevence a v neposlední ředě také spravedlnost.

lula1 ( 5. ledna 2010 20:21 )

No,sekeru nepřinesl,ale myslím si,že by to skončilo špatně (jak pro přítelkyni oběti,tak pro jejího syna).Oběť jsem znala osobně,jsem ze Křtin.Byl to největší hajzl,každý ve Křtinách s ním měl problém.Když se opil,byl na každýho agresivní a s každým se chtěl mlátit,ať to byl chlap nebo ženská,to mu bylo jedno.Už to,že byl svoji bývalou manželku,o něm něco svědčí.Byla jen otázka času,kdy se něco takovýho stane.Je mi líto odsouzenýho-sice zabil,ale někoho,kdo si o to koledoval (asi mně teď budete bombardovat,že nejsem normální,že něco takovýho napíšu,ale je to bohužel můj názor).Ještě,že dostal "jen" ty čtyři roky...

gogo ( 5. ledna 2010 17:31 )

Samozřejmě. Ale toto platilo již i dříve. Jen nyní to budou mít ti advokáti snadnější a lacinější ...

gogo ( 5. ledna 2010 17:30 )

Naprostá většina lidí, které někoho zabije, je vždy přitom rozrušená a jedná v afektu ! Takže opět další perla v zákonech země, kde soudce může vystudovat práva za měsíc či méně! Kam se na nás již hrabe Kocourkov !! Jediná výhoda tohoto paskvilu je, že pozůstalí obětí budou moci zase téměř beztrestně zabíjet ty vrahy.. Ale kde to proboha již žijeme ? Tady již obyčejný rozum byl také asi zavražděn. Pardon - zabit...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání