Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vězeň zažaloval český stát kvůli odběru DNA!

Albert Žirovnický
Albert Žirovnický  (Autor: Alena Sobotková)
Autor: ČTK, rvs - 
30. listopadu 2009
09:07

Zřejmě vůbec první vězeň žaluje stát kvůli plošnému odebírání DNA, jež probíhalo v českých věznicích v roce 2007. Tehdy policisté během několika týdnů vzali vzorky víc než 16 000 lidí za mřížemi, kteří si odpykávali trest za úmyslný trestný čin.

Žalobu na ministerstvo spravedlnosti podal někdejší šéf pražského Discolandu Sylvie Albert Žirovnický, který si na Mírově odpykává šestnáctiletý trest za vraždu kamaráda z roku 2000. Soudy začnou případ řešit v polovině prosince, uvedl deník Právo.

"Žalobce chce 300.000 korun jako nemajetkovou újmu, která mu byla podle jeho slov způsobena tím, že mu byly odebrány biologické vzorky. Říká, že to nemělo být vůbec realizováno a že to bylo provedeno nezákonně," řekl deníku Právu mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Zdeněk Douděra. Vzorky přitom zásadním způsobem rozšířily Národní databázi vzorků DNA, kterou spravuje Kriminalistický ústav a kterou využívají vyšetřovatelé k odhalování zločinů, uvedl deník.

Žirovnický, který se státem v minulosti neúspěšně vedl několik sporů, například týkající se jeho zatčení, si prý v žalobě stěžuje na to, že mu byl vzorek odebrán násilím. Na to si v minulosti stěžovala skupina vězňů u ombudsmana Otakara Motejla.

Tehdy ale zpochybňovali samotné oprávnění policie odebírat vězňům DNA. Podle nich policie jednala protizákonně. Motejl jim dal částečně za pravdu v tom, že šlo o invazivní metodu, která údajně porušovala tělesnou integritu vězňů. Ministerstvo vnitra prohlásilo, že policistům odběry dovoloval zákon o policii a trestní řád. Totéž tvrdí i žalované ministerstvo spravedlnosti.

Kriminalistický ústav i dnes akci obhajuje. Podle mluvčí ústavu Petry Srnkové se podařilo najít v téměř 660 dosud nevyřešených případech shodu DNA na místě s některým ze vzorků odebraných u vězňů. Národní databázi vzorků DNA řeší i Úřad pro ochranu osobních údajů. Nelíbí se mu, že jsou v něm vzorky všech odsouzených za úmyslný trestný čin.

fantom08 ( 30. listopadu 2009 12:28 )

bydlí

fantom08 ( 30. listopadu 2009 12:27 )

ať je rovnou věšej a bude klid - zadarmo si vydlí v teple, žere si samý lahůdky, posiluje atd. a ještě bude pyskovat?

neslevap ( 30. listopadu 2009 11:50 )

Pak by je ale museli pro odběr DNA exhumovat!

petrzkopecku ( 30. listopadu 2009 10:16 )

měli by dostávat za vraždu trest smrti, jinak se příliš nudí a ještě si dovolují soudit se se státem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání