Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Četli data z bankomatů! Zadrželi je

Autor: Ondřej Požár - 
21. října 2009
13:03

Unikátní zařízení, které umí číst data z bankomatů a platebních karet, zadrželi začátkem října celníci na dálnici D1.

Kriminalisté u motorestu Pávov na 111.km D1 směrem na Prahu zatkli tři Rumuny, kteří měli čtečku karet pohozenou v autě.

K jejich odhalení přispěl německý celník, který byl ve smíšené hlídce a má s podobnými věcmi zkušenosti. Balkánci ve věku 25 až 30 let mířili se čtečkou právě do Německa, kde ji chtěli umístit na některý z bankomatů. Městský soud v Brně je ale poslal do vazby a za padělání peněz jim hrozí až 10 let vězení.

Tzv. skimovací zařízení umí přes štěrbinu a zapnutý ultratenký mobil číst z bankomatu údaje obsažené na platebních kartách.


„Do vyříznutého otvoru v plastové liště umístili podezřelí muži ultratenký mobil se zapnutou minikamerou. Ta fotí klávesnici bankomatu při zadávání PIN kódu. Upravenou lištu totiž pachatelé nalepí na bankomat, takže vypadá jako jeho součást,“ vysvětlil kriminalista Petr Nevřivý.

Další čtečku magnetického proužku na kartě umístí zločinci na štěrbinu bankomatu. A přes bluetooth se takto získaná data přenášejí na vzdálenost 10 až 20 metrů do auta. V něm sedí u laptopu komplic, který soubor dat pošle e-mailem třeba na druhou stranu zeměkoule. Tam se nelegálně získané údaje stáhnou a vyrobí falešná platební karta.

„K výrobě duplikátu se používají obyčejné plastové karty, které třeba v hotelích slouží jako magnetický klíč. A pak stačí třeba v Austrálii vybrat peníze,“ dodal kriminalista.

Podle jihomoravských policistů by čtečka vydržela nahrávat data klientů bank i pět hodin. V liště totiž Rumuni ukryli i několik baterií, které jednoduchým propojením krátkými drátky napájely mobil. Ten má tloušťku jen 5 milimetrů!
Podobné zařízení, schopné přenášet data tzv. online, se v tuzemsku objevilo vůbec poprvé. Dosud zločinci používali jinou čtečku s pamětí, do které se načetla data. Pachatelé poté mechanismus z bankomatu sundali a získané údaje stáhli propojovacím kabelem do počítače.

panalev ( 25. října 2009 10:37 )

Pracovat jsem je tu - na rozdíl od Ukrajinců - vskutku ještě neviděla, zato ale levně prodávají na dálnicích zlato!

panalev ( 25. října 2009 10:35 )

A škoda, že si nevybrali z Tvojí karty. Nebo nebylo co a děláš to samé? ..že máš tolika pochopení pro zločince a zloděje

stefa ( 22. října 2009 17:44 )

Jak vidím tak se tetelíš blahem.Ty rád nabízíš provaz za vše a všem.Zkus ho někdy použít taky,třeba uděláš jedinou rozumnou věc v životě.

francjosef ( 21. října 2009 16:43 )

No vidíte,potom se neprávem říká,že rumuni jsou blbci.

sakra ( 21. října 2009 13:53 )

Nemá jim hrozit 10 let, ale mají je dostat!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání