Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Polomka: Děti mrtvých manželů stále trpí!

Autor: Marta Ostricová - 
25. října 2009
05:00

Mezi dvanácti mrtvými z autobusu smrti, který se na železničním přejezdu Polomka letos 21. ledna střetl s vlakem, byly i tři manželské páry. Jejich dětem zbyla kromě bolesti z nenahraditelné ztráty hromada problémů.

Pro rodiny Kusých, Slížkových a Kajanovských neštěstí neskončilo pohřbem rodičů.

Manželé Kusí by se obraceli v hrobě

Jediná dcera Milana (†52) a Dany (†52) Kusých Michaela (29) studovala v USA. Před pěti lety se tam provdala za Bryana (36), grafického designéra. Mladý pár se ale po smrti rodičů manželky vrátil na Slovensko. Michaela chtěla po svém mrtvém otci převzít místo jednatelky v prosperující společnosti RaK na výrobu dětské obuvi a také padesátiprocentní podíl, který její otec ve firmě měl.

„Kdyby ale rodiče viděli, co se mnou otcův společník, další jednatel Vojtěch Račko, dělá, museli by se v hrobě obracet,“ říká Michaela. Odmítl jí předložit doklady o hospodaření firmy, zakázal jí do ní přístup (nechal dokonce zavařit spojovací vchod od rodinného domu mrtvých manželů do firmy) a nakonec Michaele řekl, že s ní spolupracovat nebude. Nabídl jí sice 66 388 eur, ale mladá žena to odmítla. Podala na něj trestní oznámení.

„Nechci nic jiného, než pracovat pro firmu, která mi z poloviny patří. S manželem sice žijeme z úspor, ale našich práv se nevzdáme,“ říká rezolutně. Vojtěch Račko se k ničemu nechce vyjadřovat, protože „...nepokládám to za důležité,“ odsekl. Pro koho to není důležité, odmítl říci...

Děti Slížkových čekají na spravedlnost

Jozef (†61) a Alena (†55) Slížkoví, další manželská dvojice, která v autobusu smrti zemřela, měli dvě už odrostlé děti. Syn Daniel (34) měl už dvě svoje děti a podnikal společně s matkou ve společnosti na výrobu ochranných pomůcek. Po její smrti ji převzal.

Dcera Alena (36) žila s manželem a dvěma malými dětmi v Kanadě. Své rodiče k sobě často zvala, žili tam mnohdy i několik měsíců. „Ještě v lednu jsem s maminkou debatovala o domě, který jsme si chtěli postavit v Trenčíně,“ se slzami vzpomíná Alena. Teď žije v domě po rodičích, který osiřel. „Vidím je všude, kam se podívám,“ říká.

Vyšetřování nehody, které by mělo určit podíl viny řidiče a možná i některých dalších osob na tragické nehodě na železničním přejezdu, není stále ještě skončeno. Spravedlnost dosud není zjednána a zatím na ni marně čekají i syn a dcera mrtvých manželů Slížkových.

Dcery Kajanovských se topí v dluzích

Manželé Kajanovští Jana (†47) a Miroslav (†48) po sobě zanechali dcery Michaelu (19) a Lucii (25). Protože ale banky až do ukončení vyšetřování zablokovaly všechna jejich někdejší konta, žijí obě dívky fakticky bez prostředků, 140 eur sirotčího příspěvku od státu je nevytrhne.
„Peníze mám od babičky, švagra a sestry, bez nich bych existovat nemohla,“ s pláčem říká vysokoškolačka Michaela.

Lucie, která se půl roku před tragédií provdala za Rostislava (28), má také starostí nad hlavu. Pomáhá sestře financovat studium, přibrala si vedlejší práce a šetří, kde může. Dluhy ale rostou. Pomohlo by jim, kdyby vyšetřování bylo už konečně uzavřeno. „Pak bychom postupně zalátaly všechny díry v rozpočtu a mohly začít konečně žít. I když bez rodičů, které nám nikdo nenahradí,“ tvrdí shodně sestry.

paila ( 25. října 2009 13:12 )

To, co se jim stalo je smutné, ale bohužel nejsou jediný. Většina z těch děti, o kterých píšete, tak mají vlastní rodiny a zaměstnání, takže teoreticky by neměli umřít hlady, protože předpokládám, že měli i vlastní účty, které zablokovány nejsou. Jinak, taky jsem to zažila něco podobného. Peníze jsem si musela půjčit, protože jsem neměla tolik kolik jsem musela zaplatit, naštěsti jsem si půjčila od rodiny, která nechtěla úroky a dala mi čas na splacení. JE DOBŘE, ŽE SE O TOM PÍŠE, PROTOŽE TOHLE OPRAVDU HODNĚ LIDÍ DOSTALO DO BLUDNÉHO KRUHU ZADLUŽENÍ. Je to drsné, ale na úřadech nemají slitování, je nezajimá, že peníze, které dostáváte za výplatu chodí na ten zablokovaný účet a vy je nemůžete vyzvednout přestože máte podpisový vzor, protože účet je na jméno zesmulého. To, byl jen příklad proč se najednout lidi dostanou do finanční tísně a musí si půjčit.

paralenka ( 25. října 2009 11:29 )

No jo,nějaký Kóny tady chtěl Zemi moravskou,že by to byl on?On a ještě Dr.Ovč.,zajímavý tandem.Nicméně problémy těch lidí to nevyřeší.Spíš mi přijde,jakým gaunerem musí být společník firmy,když do ní zakáže vstup spolumajitelce.Hnus a taky pocit,že si zatím chlapec pěkně nakrade.

pavelk ( 25. října 2009 10:22 )

Paní ze Slovenska!Stát není nemocný,ale nemocní jsme všichni,protože kdo se dostane za patřičný post a peníz nahoru,se musí řídit příslovím:"Čí chleba jíš,toho píseň zpívej",byla by jsi stejná,jak ti v dnešní vládnouci garnitůře,protože by tě vyštípali,jak škodnou.Je mně velmi líto do jaké situace jsi se ne svou vinnou dostala a myslím si,že vy Slováci i to vaše Slovensko jste se necali zotročit jak Češi v Česku,stejně tak jak Moraváci na Moravě.Jednoduše,pozbyli jsme hrdost a necháme se stále více vláčet a zotročovat.

01380138 ( 25. října 2009 10:03 )

Když nám řidič zabil švagra tak tu zanechal dvě děti které se staral sám tak vím co to je.Ale nikomu jsem si nestěžovala kažký má nějaký ten problém tak nechápu proč to píšete.

pavelk ( 25. října 2009 09:53 )

Zajímalo by mne,v čem nemá Česko ve světě ostudu,snad jedině v pití piva.Štve mě akorát,že jsou do tohoto potažmo zatahováni i Moraváci.Kde jsi M O R A V O a tvoje hrdost???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání