Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ničivá bouře: Blesk zasáhl dva chlapce! Počasí také zabíjelo!

Autor: pet, Zbyněk Schnapka - 
24. července 2009
11:06

AKTUALIZUJEME: Bouře, která se ve čtvrtek přehnala přes střední Čechy směrem na Moravu, za sebou nechala spoušť. U Velvar blesk zasáhl dva chlapce (13 a 14 let). Z Vltavy u Županovic vylovili tělo mladíka, který byl na pramici, jež potopila velká vlna.

Jedná se už o druhou oběť. V Hrádku nad Nisou bouře zabila ženu (75). Kolemjdoucí ji našli pod větvemi, které vítr a déšť ulámaly.

V Bratkovicích u Velvar zasáhl blesk autobusovou zastávku, těžce zranil dva školáky, kteří tam čekali na spoj.

"Oba chlapci ve věku 13 a 14 let byli letecky transportování do nemocnic," vysvětlila mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková. Podle ní měl mladší školák vážné popáleniny hrudníku a skončil na popáleninovém oddělení pražské fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Jeho o rok starší kolega byl po silné ozvěně blesku při vědomí, ale neviděl. Ten následně skončil v pražské Motolské nemocnici.

Chaos na železnici: Reportér Blesku se v noci snažil dostat domů!

Na Řevnicku narazil vinou bouře rychlík do spadlého stromu.

Fotogalerie z ničivé bouřky najdete ZDE!


V Praze silný vichr strhl střechu katastrálního úřadu v Kobylisích. Kusy plechu zasáhly autobusovou zastávku. Naštěstí v té době zde nikdo nebyl.

Hasiči a policisté zasahovali u 50 případů, k další stovce případů ještě nestihli vyjet. Většinou šlo o popadané stromy a větve, hasiči také čerpali vodu z několika sklepů.


Hoch, který si šel zaplavat a již se nevynořil!

Policejní potápěči celé páteční dopoledne pátrali ve Vltavě u Županovic po pětadvacetiletém mladíkovi, který se pohřešoval od čtvrtečního odpoledne. Tělo utopeného nakonec našli Byl na pramici, která se při bouři potopila. Další čtyři lidé, kteří s ním na lodi byli, se zachránili.

Jak se to stalo? Přes loď se převalily velké vlny, nabrala vodu a klesla pod hladinu. Při plavání ke břehu se jeden z pasažérů potopil a už se nevynořil. Ostatní se dostali na břeh. Byli podchlazení a ošetřila je záchranná služba.

Rychlík narazil do stomu

U Řevnic narazil rychlík do stromu padlého na trati, nikomu se naštěstí nic nestalo. "V současné době je neprůjezdných 15 tratí," řekla Blesku Radka Pistoriusová z Českých drah s tím, že situce se ale mění doslova každou minutou.

"V rychlíku u Řevnic nebyl nikdo zraněn, vlak nevykolejil," dodala. Nejhorší situace je na trati Praha - Benešov - České Budějovice. Zde bouřka poničila elektrické vedení.

Silný vítr vyvracel a lámal stromy v západních Čechách. Nejvíce řádil na Tachovsku, Rokycansku a Plzeňsku. "Vyjížděli jsme k asi 25 k případům. Vyvrácené stromy jsou třeba v Malešicích, Kokašicích či Žihli na Plzeňsku" uvedla Blanka Nechvátalová z ředitelství hasičů v Plzni. Přívalové deště zatím nikde v Plzeňském kraji nebyly. Hasiči nikde čerpat vodu dosud nikde nemuseli.

Více o bouřce v ČR čtěte ZDE!

Středeční bouřky zasáhly i oblast Českomoravské vrchoviny a Orlických hor. Doprovázely je přívalové srážky, napršelo i nad 50 milimetrů. Objevily se i kroupy o velikosti půl až dva centimetry.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání