Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Celorepubliková razie: Policie zadržela špičky neonacistického hnutí

Jeden ze zadržených neonacistů
Jeden ze zadržených neonacistů  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, šim, pes - 
9. června 2009
20:15

AKTUALIZOVÁNO: Policisté v Česku v úterý zasáhli proti přívržencům krajní pravice. Advokátka Klára Slámová po 17:00 řekla, že policie podle jejích informací od rána zadržela asi 20 lidí, prováděla domovní prohlídky a prohlídky aut.

Policisté prohledali i jeden pražský obchod. Akce údajně souvisí s hlavně koncerty, které extremisté pořádali. Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták akci potvrdil, žádné podrobnosti k ní ale neuvedl.

Mluvčí Okresního státního zastupitelství Brno - venkov Hynek Olma řekl, že skupina lidí je podezřelá ze spáchání trestného činu podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Hrozí jim tři až osm let vězení.

Slámová uvedla, že se na ni od rána několikrát obrátili policisté s tím, že lidé, u nichž prováděli domovní prohlídky, si ji zvolili za svou právní zástupkyni. Sama byla u policie na výslechu, a to kvůli koncertům, na kterých byla. "Pokud jsem někde byla přítomna, tak jako právní zástupce," uvedla advokátka, která pravicové radikály často zastupuje. Dodala, že podle jejích informací policie zatím nikoho neobvinila, ale zřejmě se tak chystá udělat. Vyšetřování se podle ní týká koncertů pořádaných od dubna 2008.

Policie zadržené odváží na služebnu do Bartolomějské ulici v centru Prahy. Zde vypovídala i Slámová. Výslechy podezřelých podle ní asi budou pokračovat večer i ve středu. Vpodvečer sem dorazil také šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Sešla se zde také hrstka pravicových radikálů, aby vyjádřili nesouhlas s policejním zásahem. Na demonstraci lákala pozvánka umístěná na webu Autonomních nacionalistů.

Razie ve vysočanském obchodu Hate Core Shop pokračuje. Policie v podvečer odvezla muže, který je zřejmě majitelem, a zabavuje zde nějaké zboží. Obchod se zaměřuje na prodej textilu a hudebních nosičů skupin populárních u pravicových radikálů.

Podle některých informací policie prohledávala byty v Praze, na jihu Moravy, v Ostravě i Rokycanech. Mezi zatčenými jsou podle serveru i.Dnes.cz i lidé působící v hudebních skupinách vystupujících na koncertech extremistů.

zdepa ( 9. června 2009 22:34 )

za Langera to nešlo!!!!! Bál se, nebo je potřeboval jako voliče ODS? Ještě se uvidí, kolik věcí začne fungovat v této oblasti, které Langer neřešil.

james ( 9. června 2009 14:52 )

Třeba komunisty.

gogo ( 9. června 2009 12:21 )

Kdybych neviděl jak policie na všech akcích nácky úzkostlivě chrání aby nedostali někde nakládačku ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání