Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Napadli letoun teroristé? Pět dní předtím letišti hrozili bombou!

Airbus - ilustrační foto
Airbus - ilustrační foto  (Autor: ČTK/AP)
Autor: ČTK, rvs - 
3. června 2009
16:13

Jsou za pádem letadla teroristé? Pět dní před záhadnou havárií francouzského airbusu, vyhrožoval telefonický anonym společnosti Air France bombou.

Informace o možné bombovém útoku média zveřejnila až po zmizení letu 447. Francouzská vláda informace o teroristickém útoku vyvrací, nepřihlásila se totiž zatím žádná teroristická skupina.

Britská médie zveřejnila další z možných příčin pádu airbusu společnosti Air France. Ačkoli letadlo ztratilo s letovými dispečery kontakt během průletu bouřkou, příčina pádu by mohla být zcela jiná. Teroristický útok?

Jen před několika málo dny byl let společnosti Air France z Buenos Aires do Paříže zrušen. Důvodem bylo nahlášení bomby na palubě tohoto letadla. Let 27. května byl asi o hodinu a půl opožděn, protože pyrotechnici prohlíželi letadlo. Během prohlídky nebyli evakuování pasažéři.

Informace o možné bombovém útoku média zveřejnila až po zmizení letu 447. Francouzská vláda informace o teroristickém útoku vyvrací, nepřihlásila se totiž zatím žádná teroristická skupina.

Francouzský pilot: Musela to být bomba!
K možnosti, že pád letadla způsobil teroristický útok, se přiklání také jeden z pilotů Air France. "Je více než pravděpodobné, že za katastrofou stojí teroristi," řekl pilot, který si nepřál být jmenován, francouzskému deníku Le Figaro.

"Létám na pravidelných linkách Air France již více než deset let a elektrický zkrat je pro mě možností naprosto vyloučenou,” uvedl pilot. "Musela to být bomba!"

U hrobu airbusu jsou záchranáři

Brazilské vojenské letouny vyslané na místo v Atlantiku, kde zřítil airbus letecké společnosti Air France s 228 osobami na palubě, konečně objevily trosky letadla.

Radarový letoun Embraer R-99 identifikoval čtyři nové zóny, kde se nacházejí trosky letadla, a to asi 90 kilometrů jižně od původně vymezené oblasti, řekl novinářům plukovník Jorge Amaral, mluvčí brazilského vojenského letectva.

"Nalezl několik objektů roztroušených v okruhu pěti kilometrů včetně zřejmě kovového kusu o průměru sedm metrů a také dvacet kilometrů dlouhou skvrnu leteckého paliva," upřesnil mluvčí.

346451:gallery:true:true

Na místo neštěstí asi 700 kilometrů od brazilských ostrovů Fernando de Noronha také míří pátrací plavidla. Úkolem posádky čtveřice brazilských lodí a jednoho tankeru je především pátrat po případných přeživších. Tuto možnost ale odborníci už většinou vylučují. Zbývá tedy aspoň sebrat trosky havarovaného letadla.

Airbus 330 s 216 cestujícími a 12 členy posádky vyletěl v neděli z Ria de Janeiro a v pondělí byl očekáván v Paříži. Z radarů zmizel v pondělních nočních hodinách. Brazilské letectvo první části letadla lokalizovalo v úterý.

 

 

lo2f ( 4. června 2009 01:44 )

nezmizelo okamžitě, lidi posílali sms

gogo ( 3. června 2009 19:23 )

svědčí pro variantu výbuchu. Všechny ostatní varianty mají delší průběh a tudíž i dávají posádce možnost podat o sobě alespoň krátkou zprávu. Zde nabylo nic. Okamžitý konec...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání