Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chtěli upálit další romskou rodinu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Ilustrační foto: Zbyněk Schnapka)
Autor: ČTK, jos - 
28. května 2009
07:39

AKTUALIZOVÁNO: Neznámý útočník hodil v neděli v noci dvě zápalné lahve na dům romské rodiny ve Zdibech u Prahy. V krátké době je to druhý podobně odporný čin!

Případ se stal v neděli večer, škoda byla předběžně vyčíslena na 10.000 korun, řekl mluvčí policie Praha-venkov Zdeněk Chalupa.

Do Zdib kvůli incidentu zamířil ministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb (za SZ), s rodinou se však nesetkal.

Okolnosti případu vyšetřuje policie. Neznámý pachatel je podezřelý z pokusu o obecné ohrožení. "Nemáme potvrzeno ani vyloučeno, že by se jednalo o rasově motivovaný čin," řekl Chalupa.

Neznámý pachatel hodil na zeď láhev s neznámou hořlavinou. Od ní se vzňala rozvodná skříň a požár zničil také několik párů bot, které pod ní byly. Vzorky zajištěné na místě činu policisté poslali na expertizu.

Podobný útok se stal před pěti týdny ve Vítkově na Opavsku. Do domu tehdy vletěly tři zápalné láhve, při požáru byli popáleni dvouletá dívka a její rodiče. Děvčátko je stále ve vážném stavu v nemocnici. Pachatele policie zatím nevypátrala, přestože už našla auto, které podle svědků těsně před požárem ulicí projelo.

Policisté znají i jména lidí, kteří ve voze seděli. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by posádka měla se žhářským útokem něco společného. Zatím není ani zřejmé, zda měl tento útok rasový motiv.

hzora ( 28. května 2009 11:45 )

By si všichni měli uvědomit,že by romové měli mít nejen stejná práva ale hlavně povinnosti jako my ostatní

hzora ( 28. května 2009 11:38 )

Ve Vítkově žili v cizím baraku brali načerno elektřinu zapálili je jiní romové...tak proč rasistický útok?Nemyslím,že by Češi byli větší rasisti než jinde.Proč nám tedy nevadí Vietnamci?Protože makaj .nedělaj bordel a jiní lidé se jich nemusí bát.Rozdělená třída na romy a ostatní?Romské děti jsou neuvěřitelně agresivní.Pokud se budou chovat slušně,tak proč je jinak oddělovat.Měla jsem tu smůlu ,že jsem vedle jedněch žila 2roky.Za tu dobu mě 10x vykradli.nikdo mi nepomohl.Proč nechrání Kocáb moje práva?mě terorizovali romové.A pokud se uděluje milost podle barvy pleti a rozdávaj se statisíce tak proč by nemohli hořet romské baráky když Kocáb rozdává statisíce

majak ( 28. května 2009 11:12 )

tak v tom vitkove se zjistilo, ze ty zapalne lahve tam hodili romsti spoluobcane,jelikoz jim ta rodina dluzila prachy, a proto uz se o tom moc nemluvi, protoze to vubec nebylo rasove motivovane,ale udelali to jejich vlastni lidi, kdyz na to prisli policajti, tak se to snazi ututlat...hlavne, ze klaus tomu otci te holky dal milost...a veskere te nasi posahane vlade doporucuju prestat jezdit v uzavrenych autech, ale pekne si v noci projit pesky chanov, ostravu a podobne...nebo tam zkusit bydlet, rasismu maji plnou hubu, ale sami se jich boji, srabi

kajina ( 28. května 2009 03:09 )

Fakt, na bílo se elektřina odebírat nedá a policie už si s tím určitě, jako vždycky zcela v rámci našeho pozitivního rasistického státu poradí. Možná, že taky potřebovali nový domeček. Popálených dětiček je mi líto, opravdu, jsem normální ženská, ale, ale .... Čeho je příliš, toho je moc ..

agent ( 27. května 2009 23:31 )

RASITO ! Proč zrovna "načerno" ?? ....................................

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání