Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Krkavčí matka: Podle znalců nasazovala synovi (3) obojek!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: archiv)
Autor: ČTK, rvs - 
11. května 2009
16:33

Chlapec (3) z Berouna, jehož matka čelí obžalobě z týrání, míval na krku obojek opakovaně. Shodli se na tom dva znalci, které vyslechl berounský okresní soud.

Poutání vodítkem k postýlce dokládá videozáznam policejní domovní prohlídky. Chlapec s obojkem na krku na něm střídavě sedí na okně a v dětské postýlce.

Podle znalců pro něj tato situace nebyla neobvyklá nebo nová. "Kdyby to byl první skutek, tak dítě bude překvapené, nebude zpočátku vědět, co dělat, bude si strkat prsty za obojek," podotkl soudní lékař. Nic z toho ale na videozáznamu, který dnes soudce Jaroslav Zálejský nechal přehrát, vidět není. Dítě je zcela klidné, naopak jeho matka je zjevně rozrušena. Na videozáznamu křičí, že se oběsí, a sprostě nadává.

Chlapce připoutaného k dětské postýlce našli policisté při loňské domovní prohlídce v bytě podezřelé. Spolu s ním tam byla i jeho šestiletá sestra, která se ale mohla volně pohybovat. Vyšetřování podle policie ukázalo, že matka týrala pouze syna.

Obojek podle znalce nebyl zatahovací, aby dítě škrtil. "Máme za to, že se nejedná o trýznivý nebo zvláště surový způsob," uvedl. Soudce později v rozhovoru s novináři dokonce připustil, že kdyby matka dítě přivázala třeba kolem pasu, případ by se k soudu zřejmě nedostal.

Obžalovaná policii řekla, že dítě uvázala, aby mohla ošetřovat dceru, která se při hře s dětmi zranila a upadla do bezvědomí. Z vyšetřování ale vyplynulo, že chlapce v pohybu tímto způsobem omezovala opakovaně.

Soud měl kromě dvou znalců vyslechnout i klíčovou svědkyni - sousedku, která připoutaného chlapce viděla a díky níž se o případu dozvěděla policie. K jednání se nedostavila, státní zástupkyně Lenka Šocová však na jejím výslechu trvá. "Kdyby následovalo případné odvolací řízení, tak je lepší, aby byla vyslechnuta," namítla. Soud proto líčení odročil na 4. června.

Obžalovaná, u níž znalci zjistili lehké snížení intelektu, již dříve uvedla, že svého jednání lituje, a dále odmítla vypovídat. Soud se jejím případem zabývá v její nepřítomnosti. Za týrání svěřené osoby jí hrozí odnětí svobody od dvou do osmi let. Šocová uvedla, že bude zřejmě navrhovat pětiletý trest.

Sourozenci byli matce odebráni z péče a skončili v kladenském dětském domově. Chlapec je tam stále umístěn, dívka byla svěřena do výchovy matce obžalované.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání