Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zadrželi dva muže s 23 kg marihuany

Marihuana
Marihuana  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: ČTK, brum - 
14. dubna 2009
22:25

Policisté z Národní protidrogové centrály (NPC) zadrželi v pondělí v Praze 9 dva muže ze severních Čech, kteří dováželi a distribuovali marihuanu. Měli jí ve svém autě přes 23 kilogramů.

Informovala o tom protidrogová policie. Vyvrcholila tak několikaměsíční akce s krycím názvem X5, při níž čeští policisté spolupracovali se švýcarskými.

Kriminalisté zjistili, že droga byla ukradena ze zastřešené velkopěstírny v Praze 6 - Lysolajích. Vělkopěstírna se podle televize Nova nacházela v nenápadné vile, kde pachatelé drogu pěstovali v místnostech od sklepa až na půdu. Na jejím pěstování se měli podílet Vietnamci. "Pro odvoz (drog z vily) jsme museli použít dvě až po střechu naložené avie," řekl Nově jeden z kriminalistů, kteří do vili přišli právě na základě informací od dvou mužů ze severních Čech zadržených v Praze 9.

O lysolajské pěstírně proto protidrogová centrála informovala své kolegy ze Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství policie Praha I.

Zadržené muže policejní rada obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Pokud jim soud prokáže vinu, hrozí jim až desetileté vězení. Oba zadržení jsou ve vazbě, uvedla NPC.

Švýcarská policie zadržela poblíž německé hranice dva kurýry s dalšími osmi kilogramy marihuany. Kurýry stíhají švýcarské orgány. Uvedených osm kilogramů drogy měli podle NPC na pokyn jednoho z mužů zadržených v Praze propašovat do České republiky.

Už minulý týden protidrogová centrála uvedla, že loni v tuzemsku policisté odhalili 79 zastřešených velkopěstíren konopí. Oproti předchozímu roku, kdy jich bylo 34, jde o výrazný nárůst. Celkem v roce 2008 policisté zajistili téměř 400 kilogramů marihuany.

Loni NPC ve srovnání s rokem 2007 zaznamenala klesající oblibu heroinu a naopak vyšší spotřebu kokainu. Pokud jde o pervitin, ČR zůstává největším evropským výrobcem této drogy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání