Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Itálie: Poslední součet obětí - 250 a otřesy neustávají!

Autor: ČTK, jos - 
7. dubna 2009
15:40

Počet obětí pondělního silného zemětřesení ve střední Itálii již překročil dvěstěpadesát. Dosud je pohřešováno 15 osob, přes 1000 lidí je zraněno, z nich přes 150 je hospitalizováno v těžkém stavu.

Premiér Berlusconi upřesnil, že 150 lidí bylo z trosek dosud vyproštěno živých. Identifikováno dosud podle premiéra není 17 mrtvých.


Do úterního večera bude podle premiéra připraveno pro postižené 20 stanových táborů se 16 polními kuchyněmi, kde bude moci být ubytováno 14.500 osob. Podle záchranářů zůstalo bez přístřeší 17.000 lidí.

"Děkuji zahraničním zemím za jejich solidaritu, ale vyzýváme je, aby sem neposílaly svou pomoc. Jsme s to sami zajistit potřeby, jsme hrdý národ, který má prostředky. Děkujeme, ale dokážeme to sami," odmítl dnes Berlusconi znovu nabízenou zahraniční pomoc.

V úterý krátce před polednem se země ve střední Itálii otřásla znovu. V Aquile byly registrovány dva silnější následné otřesy o síle až 4,5 stupně Richtera, které bylo cítit až v Římě. O škodách zatím nejsou žádné informace.

Již v noci postihly oblast v okolí epicentra pondělního zemětřesení další otřesy, do rána jich bylo zaznamenáno 280. Nejsilnější z nich dosáhl síly 4,8 stupně Richterovy škály.

Záchranáři pokračovali ve vyprošťovacích operacích i během noci. Podařilo se jim z trosek vyprostit stovku živých lidí, mezi nimiž byla i studentka Marta, která přežila bez úhony celých 23 hodin a na jejímž vyprošťování pracovali pět hodin speleologové. Dnes odpoledne italská média informovala, že záchranáři vyprostili z trosek osmadevadesátiletou Marii D'Antuonovou.

Televize Sky TG24 uvedla, že stará dáma je v pořádku. Podle agentury ANSA prý po celou dobu, co čekala na záchranáře, háčkovala.

Vzhledem k přetrvávajícím následným otřesům lidé v postiženém regionu opustili své domovy a mnozí strávili dnešní noc v narychlo vybudovaných stanových táborech nebo v automobilech, které zůstaly alespoň zčásti ušetřeny. Ubytování zdarma postiženým poskytly i hotely v regionu.

Jde o nejničivější zemětřesení v Itálii za poslední desetiletí. Premiér Silvio Berlusconi přislíbil jako okamžitou pomoc 30 milionů eur (840 milionů korun), poté strukturální fondy pro katastrofy a další miliony eur uvolněné Evropskou unií. Podle prvních vládních odhadů bude na obnovu poničených budov a soukromých domů zapotřebí 1,3 miliardy eur.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání