Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mlátil psa do krve, teď ho chce zase zpátky

pes
pes  (Autor: Foto Blesk – Jaroslav Krčál)
Autor: krč, pes - 
2. dubna 2009
05:00

Psa zmláceného až do krve našli městští strážníci v pardubickém bytě jeho majitele. Na místo je přivolaly vyděšené sousedky, které slyšely, jak muž psa mlátí.

"Odvezli jsme psa na veterinární kliniku k ošetření. Doufám, že pejsek najde po uzdravení hodnějšího pána," věří Pavel Čejka z Městské policie Pardubice. "Zvíře mělo zlomenou nohu, musel jsem ji zpevnit dráty. Za šest neděl bude muset na operaci znovu," řekl Vladimír Tlučhoř, šéf veterinární kliniky.

"Případ vyšetřujeme. Nedokážu zatím ale říci, zda půjde o trestný čin, nebo přestupek," uvedla včera Eva Maturová z pardubické policie. Majitel chce údajně psa nazpět. O tom, jak to bude s pejskem dále, bude ale rozhodovat městský úřad.

any21 ( 4. dubna 2009 11:00 )

Nemáte úplnou pravdu, Krajská veterinární správa může dát po prošetření okamžitě návrh k odebrání zvířete obci a ta má okamžitě konat. V severních Čechách byl podobný případ a pes byl od majitele pryč hodinu po té, co ho viděl welfare veterinář - a bylo to vše oficiálně. Zákony celkem (i když nejsou dokonalé) máme, ale bohužel úředníci je nevyužívají a vymlouvají se - nemůžu, nejde to apodobně, nejsou tak aktivní, jak by měli být... to je jediná pravda v tomto i mnoha jiných případech

pajdulka ( 2. dubna 2009 23:15 )

Možná většina z vás zaregistrovala případ, kdy majitelka nechala roztrhat beagla a několik dní ho nechala trpět a až poté přišla na veterinu. Stalo se to na podzim a bylo to ve všech zprávách, hl. na Nově. Veterinář pejska doslova poskládal znovu a bojoval o to, ať ho majitelce nemusí vracet. Dokonce o něj byl vážný zájem.. Bohužel, majitelka přišla, zaplatila nemalý účet a psa si i přes protesty všech okolo odnesla... A jak je pejskovi dnes? Je v psím nebi (pokud to takhle mohu napsat). Panička ho nechala roztrhat znovu. Takové zacházení, nezodpovědnost by se měla trestat mnohem přísněji. A doufám, že již brzy bude platit nový zákon, kde zvíře nebude bráno jako věc, ale konečně jako živý tvor. všem zvířátkům a hodným páníčkům

pajdulka ( 2. dubna 2009 23:06 )

Přestaňte tady rozumovat, lezou z vás jen hovadiny! To, že někdo zvíře zmlátí do krve a zlomí mu packu podle vas není týrání???? A co teda? Nevinná hra??? V tom případě máte dost sadistické sklony.

nippon131 ( 2. dubna 2009 20:52 )

Na základě článku si tedy nedovolím vyslovit závěr zda psa majitel týral či nikoliv-to je záležitot příslušné Krajské veterinární správy, Policie ČR a městského úřadu. Teprve jejich rozhodnutí bude směrodatné. Pakliže by bylo rozhodnuto o tom, že majitel psa týral, pak by v daném případě zcela jistě nešlo o trestný čin týrání, nýbrž o přestupek (dle zákona na ochranu zvířat proti týrání i veterinárního zákona). Aby spáchal trestný čin, tak by musel psa utýrat, což se jednoznačně nestalo. Nicméně v rámci přestupkového řízení může být rozhodnuto o odejmutí psa majiteli (což se ovšem moc často nestává). Nicméně majitel má samozřejmě na svého psa nárok, dokud nebude pravomocně dle zákona stanoveno jinak. I po rozhodnutí přestupkové komise má majitel právo se odvolat a potom má odvolání formu odkladu. Pes byl majiteli vrácen zcela v souladu se zákony, dokud nebude uznán jako ten kdo týral a nebudou stanoveny sankce je nezbytné na něj hledět jako na nevinného (a nevinnému nelze nic upírat a tedy ani právo na jeho psa). Nehledě na to, kdo by zaplatil výlohy dané veterině? Pakliže byla provedena osteosyntéza + několik dní hospitalizace, tak může celé ošetření (včetně ještě jedné operace, kdy se chirurgický materiál vyjíma) přijít taky na 10-20 tisíc.Ta veterina jistě není žádná charita a má nárok na zaplacení úkonu, materiálu, vyšetření atd. Už vidím někoho jak si bude brát psa, na kterém je takový dluh (který ještě navíc každý den narůstá). Původní majitel to zaplatí asi těžko, a že by to zaplatilo město Pardubice ze svého rozpočtu, o tom dost silně pochybuju.

livina ( 2. dubna 2009 16:32 )

já bych v takovém případě vůbec Danečkla nevracela, i kdybych měla bůhví co dát. Když už vím že to jedou udělal tak bych mu ho napodruhý nedávala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání