Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Známe muže, které chtěl Josef Musil nechat popravit!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: rap - 
22. března 2009
05:15

Oba muži, o kterých bude řeč, měli být už déle než měsíc mrtví. Jejich smrt si objednal Josef Musil (48), podnikatel a - teď už bývalý - předseda místní organizace ODS ve Ždírci nad Doubravou.

Obchodoval spolu s nimi, byli partnery, znali - mnohdy do detailů - zákulisí jeho obchodních triků a machinací. Měli na to doplatit svými životy.

Tomáš P. (37) z vesnice S. na Chrudimsku a Martin B. (32) z Hradce Králové - jejich jména redakce Nedělního Blesku zná - měli pro podnikatele ve finančním a realitním poradenství Musila cenu dvou milionů korun. Přesněji řečeno, jejich životy. Měl je o ně připravit dvaatřicetiletý nájemný vrah odkudsi z Banské Bystrice Pavol R. Policie ho zatkla spolu s Musilem koncem února a jsou ve vazbě.

Život plný peněz
Musil vydělával na realitách, jejich prodeji a nájmu nejen na Havlíčkobrodsku. Koncem 90. let své aktivity rozšířil i na Chrudimsko, Jihlavsko a Královéhradecko. Právě tehdy pro něj začal pracovat Tomáš P.

Ženatý s inženýrkou ekonomie, otec tří malých děvčátek žijící v podnájmu u své babičky v obci S. u Chrudimi, potřeboval zoufale peníze. Kvůli nim přerušil studium ve čtvrtém ročníku na lékařské fakultě a začal s Musilem podnikat. Nejprve jako pomocník 'k ruce', pak jako samostatný zprostředkovatel a v závěru kariéry jako faktický spolujednatel ve firmě.

Zisk Musila a spol. se pohyboval v řádu mnoha milionů. Většinou to ale byly, zejména na sklonku jeho podnikání, peníze tzv. papírové - vázané na půjčky, úvěry a hypotéky. Podle některých policejních informací to byly peníze podvodně získané na základě falešných garancí a záruk.

Falešné záruky
Záruky měla poskytnout bankám většinou nemovitost Musilem již prodaná, ale dosud nepřevedená na nového majitele. Musil tak prý získal desítky milionů fakticky nekrytých úvěrů, spolu s ním je podepisoval (a na závěr už pouze on) Tomáš P.

Další společník Musila, Martin B. z Hradce Králové, byl s velkou pravděpodobností klasickým bílým koněm, na kterého šéf firmy inkasoval půjčky. Martin B. byl ve společnosti o několik pater níž než Tomáš P. a tomu odpovídalo i jeho finanční ohodnocení. "Na někdejšího obyčejného zloděje to ale byly i tak neuvěřitelné peníze," podotkl jeden z kriminalistů, obeznámený s případem.

Zoufalství rodičů
Rodiče Tomáše P. také žijí ve vesnici S. u Chrudimi. V útulném bytě v posledním patře činžovního domu nejvíce postrádají své tři vnučky. "Nevíme vůbec, co s nimi je, jestli jsou zdravé, jestli jim něco nechybí," zoufá si jejich babička. "Já jsem celý život pracovala na katastru a svědomí mám čisté. Vůbec nechápu, co náš Tomáš provedl nebo co mu kladou za vinu." Její manžel s naslouchátkem v uchu nešťastně přikyvuje. "On té školy neměl nechat, když přestal studovat na doktora, tak si začal s tím Musilem."

Rodinu navštívili nedávno policejní důstojníci, vyslechli je ohledně aktivit jejich syna ("...ale my jsme jim opravdu neměli co říci," tvrdí paní P.) a upozornili, že jejich syn se ženou i dětmi budou teď delší čas v zahraničí. "Řekli, abychom je nehledali. Aspoň jsme volali na jejich mobily, ale jsou nedostupné," stýskají si rodiče Tomáše P.

S druhým 'odsouzencem k smrti', Martinem B., je to podobné. I on zmizel ze světa pod policejním patronátem.

V ohrožení života?
Tomáš P. s rodinou a Martin B. v zahraničí samozřejmě nejsou. Policie je ubytovala v jistém rekreačním objektu ministerstva vnitra v jedněch českých horách. Jsou ale od sebe izolovaní, stýkat se nesmějí. Oba jsou totiž vyšetřovaní se stejnou intenzitou jako podnikatel Musil, který si objednal jejich smrt. "Podíleli se na majetkové trestné činnosti, byť ne v takové míře jako Musil," potvrdil Nedělnímu Blesku jeden policejní důstojník.

Záhadou ale zůstává, proč je policie chrání, proč jsou pod její ochranou na neznámém místě. Najatý vrah je za mřížemi, stejně tak i Musil, který si jejich smrt objednal a zaplatil. "Na životě ohroženi nejsou," potvrdil už zmíněný policista. "Pokud bychom se o ně ale nepostarali, byli by s největší pravděpodobností vystaveni mnoha tlakům z různých stran. A to by mohlo vyšetřování i zmařit."

Josef Musil má totiž kontakty, sahající velmi vysoko a jeho politické a finanční zázemí je prý neuvěřitelně rozsáhlé. "Je to takový Krejčíř v místních poměrech," uvedl policejní důstojník.

gogo ( 22. března 2009 22:37 )

Ví moc a může kompromitovat politické špičky. A ty ho musejí nechat buď utéct (scénář Krejčíř) a nebo se oběsí v cele (scénář klíčového svědka z Berdychova gangu). Být v kůži Musila nemusí být nyní příjemné...

yarda ( 22. března 2009 21:53 )

Což takhle "ekologicky zlikvidovat"? Zřejmě je pro tento druh aktivity výraz "Zavraždit" politicky nekorektní.

amalka ( 22. března 2009 09:18 )

Pobavilo mě to, ale je to pravda - taková tragikomedie...

kukuku ( 22. března 2009 07:16 )

stejně jako v případě Wolf a Kořístka a Čunek a Morava a Melčák a Pohanka a Snítilý a Ploc a ... Naopak Topolánek plašil s gigantickým ovlivněním volby prezidenta, kde se už s ohledem na to, co bylo zvoleno, nic nestalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání