Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poloslepá Brožová-Polednová (87): Nejstarší vězenkyní v ČR

Ludmila Brožová - Polednová, komunistická prokurátorka
Ludmila Brožová - Polednová, komunistická prokurátorka  (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: ČTK - 
19. března 2009
19:05

Bývalá dělnická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová nastoupila dnes (ve čtvrtek) do plzeňské věznice. Jde tam za podíl na justiční vraždě doktorky Horákové.

Zprávu potvrdil mluvčí Vězeňské služby Robert Káčer. Sedmaosmdesátiletá Brožová-Polednová byla odsouzena k šestiletému trestu za svůj podíl na justiční vraždě Milady Horákové. Káčer dodal, že bude převezna do pankrácké věznice v Praze, kde se podrobí lékařskému vyšetření.

Prokurátorku poslal na šest let do vězení pravomocným rozsudkem pražský vrchní soud počátkem září loňského roku. Snížil tak osmiletý trest prvoinstančního městského soudu. Koncem února pak soudy definitivně zamítly žádost Brožové-Polednové o odklad trestu, který požadovala s odkazem na svoji praktickou slepotu. Rozhodly, že je schopná do vězení nastoupit.

Brožová-Polednová je dosud jedinou odsouzenou aktivní účastnicí vykonstruovaných procesů z 50. let. V její prospěch podala loni v září žádost o milost nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Prezident Václav Klaus se však rozhodl, že ji neomilostní.

Právník Brožové-Polednové dříve uvedl, že sedmaosmdesátiletá žena k výkonu trestu nenastoupí, protože jí to neumožňuje její zdravotní stav.

ondatra ( 20. března 2009 08:54 )

Stará nestará, pokud se podílela na justiční vraždě, tak je právem potrestaná, ale nechápu, proč až 20 let po listopadu, měli ji zavřít už před 20 lety.

xelia ( 20. března 2009 01:43 )

Dělají se podrazy dál,i ve volbě prezidenta,ve vládě,v parlamentu.Jistě v tom bylo zapletených víc lidí a odsoudit starou ženu,nemocnou k tomu,je děs.Koho nechá potrestat pan prezident za zfalšovanou volbu? Nadávají na komunisty a sami nejsou o nic lepší.Hrabou si pro sebe a na obyčejné lidi kašlou.Opilci co zabíjejí na silnicích,dostanou za smrt více lidí míň let,než stará ženská po tolika letech.A co narkomani,vrazi dětí atd.vyšetřuje se na svobodě a zločinci odjedou do jiné země a žijí si jak králové a nám se smějí

jarka ( 20. března 2009 00:27 )

Mluvíte mi z duše! Takových lumpů běhá volně po svobodě, někteří jen přehodili saka a jsou stále u moci a na takové staré nemocné ženě si budeme dokazovat, jak jsme sparavdliví a silní! Je mi líto těch ubožáků, kterým tento precendenz stojí za to! Bože v jaké společnosti a v jaké době to žijeme, to jsme si v listopadu 89 nemysleli, že to bude takto.

gogo ( 19. března 2009 22:03 )

ale za celých dvacet let se nepodařilo (kromě Polednové a Štěpána) najít jediného komunistu, kterému by byl dokázán nějaký zločin. Tak jak to tedy je ? Těch komunistů před rokem 89 zde bylo přes dva miliony ! A žádný lump ? Takže sametová revoluce byla jen podvod, aby se komunisté mohli stát majiteli toho, co jejich dědečkové před 60ti lety znárodňovali ! A kdo byl hloupej, tak šel cinkat klíčema na Letnou ...

jetadynekdo ( 19. března 2009 20:33 )

ano dost jiných sviní chodí po tomto světě.byla u koryta.a jiní ji budou následovat. ne ale z jejiho století protože tihle ***i to již nestihnou odsouhlasit,ale půjdou za ní hned ti kteří rozkradli stát!-legálně_

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání