Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Řidič sanitky v Hvozdnici oživoval zraněného, ale nakonec odjel

Záchranná služba
Záchranná služba  (Autor: Jan Doležal - ilustrační foto)
Autor: ČTK - 
11. března 2009
12:43

Vážná dopravní nehoda, která se stala v úterý dopoledne nedaleko obce Hvozdnice u Prahy a při níž zemřel člověk, bude mít dohru. Řidič soukromé dopravní zdravotní služby se tam účastnil resuscitace, ale oživování přerušil a odjel.

Pracovníci středočeské záchranné služby chtějí na tohoto řidiče podat stížnost. Podle mluvčí policie Prahy-venkov Štěpánky Zatloukalové u Hvozdnice zahynul pětasedmdesátiletý muž, který kvůli zdravotní indispozici sjel ze silnice a narazil do sloupu.

Hlášení o nehodě a těžce zraněném muži, který nedýchá, přijalo zdravotnické operační středisko v Jesenici po 11:00. Podle Janečkové byly na místo vyslány dvě sanitky a dispečer okamžitě zahájil telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci, při které radil lidem u nehody jak provádět oživovací úkony.

Do resuscitace se zapojil také řidič kolemjedoucího převozového sanitního vozu soukromé dopravní zdravotní služby, ale po chvíli řekl, že muž zemřel, a od nehody odjel.

"Na základě tohoto konstatování svědci nehody odmítli pokračovat v resuscitaci vedené operátorem a do příjezdu profesionálních záchranářů muž již nebyl oživován. Lékař záchranné služby po příjezdu už mohl pouze konstatovat jeho úmrtí," sdělila mluvčí a dodala, že bez přerušení oživování mohl mít muž pravděpodobně větší šance na přežití.

Janečková uvedla, že pracovníci operačního střediska chtějí podat na řidiče převozové sanitky stížnost. Podle nich se dopustil chyby, když přerušil oživování, odjel z místa nehody a nepočkal na příjezd profesionálních záchranářů, což byla jeho povinnost. Konstatovat úmrtí má navíc ve své pravomoci výhradně lékař.

Připarvuje podrobnosti!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání