Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Itala strčili do kufru a odjeli v jeho mercedesu!

Autor: Ondřej Požár - 
3. března 2009
13:38

Přepadali lidi, banky i pošty na jižní Moravě a na Žďársku. Vykradli benzínku a zemědělské družstvo. Udělali škodu za víc než tři miliony korun. Proto teď třem mladým mužům hrozí až 12 let vězení.

Eskorta z vězení přivedla v úterý k brněnskému krajskému soudu vůdce partičky Lukáše Bejdáka (26) a jeho dva kumpány Martina Mahra (29) a Jiřího Partla (29). Ten byl ve vězeňském oděvu – sedí totiž za jiné zločiny. Výčet skutků, z nichž jsou mladíci obžalováni, se zastavil na čísle třináct!

První loupež spáchali Bejdák a Mahr v říjnu 2006. Pod záminkou prohlídky podlahy vylákali na chatu v Rájci na Blanensku Rakušana Franze L. Nastříkali mu do očí slzný plyn a chtěli po něm výkupné 200 tisíc eur (tehdy asi 1,6 milionu korun) za dceru, kterou údajně unesla ruská mafie. Donutili ho vydat platební karty, z nichž v Brně vybrali 11 600 korun.

Martin Mahr si od oběti vynutil vyplacení 100 tisíc eur. Rakušan částku vyzvedl ve Vídni a předal ji neznámému českému taxikáři. Škoda v tomto případě přesáhla 2,8 milionu korun.

Pak se oba vloupali na Žďársku do benzínky. Někdo je ale vyrušil, tak utekli bez lupu.

"V květnu 2007 na silnici za Tišnovem zablokovali vozem Ford Fiesta cestu Italovi v mercedesu. S pistolemi v rukou ho donutili vystoupit a vlézt do kufru mercedesu. Odvezli ho na Žďársko do lesa, kde ho oloupili a přivázali ke stromu. V jeho mercedesu pak odjeli. A později vybrali 3000 korun," popsal další skutek státní zástupce Ivan Hrazdira. Auto za víc než půl milionu později prodali za pouhých 60 tisíc!

Předloni v květnu přepadli na Žďársku pobočku České spořitelny. Ozbrojení a maskovaní Bejdák a Mahr donutili pracovnici za přepážkou, aby jim do tašky dala 140 tisíc korun.

O pět měsíců později si Bejdák vzal jako parťáka Partla a vyloupili Českou spořitelnu v Křižanově na Žďársku.

"Dej tam všechno, dělej!" křičel Bejdák s pistolí v ruce na přepadené bankovní úředníky. Podal pokladníkovi igelitovou tašku. Vyděšený muž do ní lupiči naskládal 61 tisíc korun.

Oba obžalovaní pak neúspěšně přepadli u nákupního centra Futurum v Brně dvě pracovnice, o kterých si mysleli, že nesou tržbu. Ženy neměly nic, ozbrojenci v kuklách odjeli v oktávii s prázdnou.

V říjnu 2007 přepadli poštu v Dolní Rožínce na Žďársku a odnesli si 33 tisíc. O několik dnů později se s pistolemi v rukou pokusili vykrást poštu v Lipovce na Blanensku. Neuspěli! Úřednice se i s penězi schovala za stůl a nic jim nedali. Odjeli bez lupu.

Koncem předloňského roku vykradli Bejdák s Partlem benzínku a zemědělský areál v Ústrašíně na Pelhřimovsku. Vzali trezor s 23 tisícovkami, dálniční známky, dobíjecí kupony. Z areálu si odnesli 214 tisíc korun.
Bejdák je navíc obžalovaný z dalších majetkových trestných činů.

Kromě jiného prodal s kumpánem Petrem Pudílkem (22) auto na úvěr z autobazaru. Vůz měl hodnotu 152 tisíc, mladíci ho prodali za 126 tisíc.
Lukáš Bejdák, který už byl v minulosti trestaný za krádež, se na policii ke všemu přiznal a popsal loupeže.

"Poškozeným se moc omlouvám a je mi to moc líto!" opakoval několikrát univerzální větu obžalovaný. Z uloupených peněz splácel dluhy, část jich utratil a něco půjčil kamarádům.

Už dříve za loupeže ztrestaný Jiří Partl se u soudu málem rozplakal. Trestní senát se snažil obměkčit popisem svého vzorného života. Ten prý skončil ve chvíli, kdy po něm Lukáš Bejdák požadoval vrácení dluhů z dřívějška. A v podstatě ho prý psychickým nátlakem k účasti na loupežích přinutil.

"Nebýt Bejdáka, nebylo by loupeží! A nestalo by se, že můj syn bude vyrůstat bez táty," tuší vysoký trest Partl.

gioconda ( 3. března 2009 14:16 )

A le co je to proti tomuhle: Václav Klaus nevyléčitelně nemocný!!!! http://snipr.com/d053m

gioconda ( 3. března 2009 14:15 )

A le co je to proti tomuhle: Václav Klaus nevyléčitelně nemocný!!!! Hoďte to do URL nahoře: snipr.com/d053m

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání