Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Surově umlátil k smrti režiséra pořadu ČT Medúza

Autor: Ivana Žáková - 
2. března 2009
15:32

Vrah režiséra hudebního magazínu Medúza Aleše Hermana (45) stanul před soudem. Hrozí mu až výjimečný trest za to, že režiséra brutálně umlátil k smrti. Teprve devatenáctiletý Vladimír Janoušek opakovaně žádal soud i příbuzné o odpuštění.

S Alešem Hermanem se seznámil loni 30. srpna. Mladý stavební dělník byl už pod parou, když ho oslovil neznámý muž. Oba dál společně popíjeli v Ostravě-Zábřehu. "Řekl, ať jdu s ním, že mi něco ukáže. Když jsme přišli až k lesíku, bylo mi divné, proč mě tam táhne. Zeptal jsem se ho, jestli není gay," vypověděl Janoušek.

"Místo odpovědi do mě dvakrát strčil. To mě hrozně rozčílilo, tak jsem ho bil hlava nehlava. Kopal mu do hlavy i břicha," přiznal mladík. Utekl pak do hospody, kde požádal servírku, aby zavolala sanitku a policii. Ta našla Hermana už mrtvého s kalhotami a spodním prádlem staženými ke kolenům.

"Měl devastující poranění. Řadu zlomenin a natrženou slezinu. Zemřel na vdechnutí krve," řekla státní zástupkyně. "Kdyby se ale obžalovaný sám neudal, vzhledem k okolnostem případu by ho policie zřejmě nikdy nevypátrala," podotkla.

"Prosím soud o shovívavost. Můj syn není žádný chladnokrevný vrah. Byl hodně opilý a reagoval ve zkratu. Je to pracovitý a hodný chlapec," plakala u soudu matka Dagmar Janoušková. Její syn opakovaně litoval, že zabil člověka. Dodnes si nedokáže vysvětlit, proč. "Byl jsem jako omráčený. Do konce života se s tím nevypořádám," kál se Janoušek, který celé dětství prožil v domově.

Aleš Herman působil od roku 1983 dlouhá léta v ostravském studiu České televize. Režíroval hlavně pořady pro děti a mládež. Pracoval i pro televizi Polar. Začal mít ale vážné problémy s alkoholem. Ztratil práci i rodinu. Opilý havaroval, dostal podmínku a prospěšné práce. Protože je nevykonal, odseděl si loni půl roku natvrdo ve vězení. Přestal pak pít a stále doufal, že ho ČT přijme zpátky. Když zjistil, že už nemá šanci, pil dva dny v kuse, než potkal svého vraha.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání