Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Ubodal soka, dostal 4 roky, ale cítí se nevinný

Autor: Ivana Žáková - 
19. února 2009
15:53

Svého o 18 let mladšího soka, který mu přebral družku, zabil jednou ranou nožem do břicha. Jaroslava Matějku (48) za to krajský soud ve čtvrtek potrestal čtyřmi léty vězení.

Muž ani tak nízký trest nepřijal. Dva roky už tvrdí, že se jen bránil a žádá osvobozující verdikt.


Případ je výjimečný tím, že podle soudní znalkyně z oboru klinické psychologie vnímá Matějka agresi a strach více než je zdrávo. Podle ní se mohl cítit ohrožen na životě a tak soka bodl a zabil. Právě z tohoto důvodu si soudy přehazují případ jako horký brambor. Matějka byl už dvakrát odsouzen k deseti letům vězení, Nejvyšší soud v Brně ale jeho případ vrátil zpět do Ostravy k novému projednání.

K incidentu došlo 5. prosince 2006 ve večerce v Havířově, kterou Matějka vlastnil. Právě se s ním rozešla družka Lenka Ž., která do prodejny přišla i s o mnoho let mladším novým přítelem Petrem Ch. Ten měl otřejší povahu než Matějka, do kterého začal startovat. Došlo i na pěsti a kopance. Když po Matějkovi hodil popelník, ten popadnul nůž a bodnul Petra Ch. do břicha.
Zasáhnul mu žlučník a muž zemřel i přes specializovaný zákrok.

Matějka sám zavolal policii i záchranku. Odseděl si 14 měsíců ve věznici a na pravomocný rozsudek čeká na svobodě. Dokonce žije zpátky s Lenkou Ž., která byla impulsem celé tragédie. "Odpustili jsme si, když jsem byl ještě ve vazbě. Každý má nějaké chyby a ona dobře ví, že jsem jejího přítele zabít nechtěl," řekl včera Blesku Jaroslav Matějka.

"Přestože mi trest o šest let zkrátili, okamžitě jsem se odvolal. Prodával jsem ve své večerce a byl jsem napaden. Měl jsem opravdu strach, že mě zabije. V krajní nouzi jsem popadnul nůž, co tam ležel, a bránil si svůj život," hovořil o svých pocitech Matějka. Žádá opět soud, aby ho z důvodu nutné obrany zcela zprostil viny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání