Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bezdomovce zabil a pak upálil

Autor: Ivana Žáková - 
16. února 2009
14:04

Měl odletět natrvalo za svými třemi dětmi do Anglie, namísto toho se nyní zpovídá před soudem ze zabití kamaráda. Důchodce František Žiga (68) usmrtil známého bezdomovce (61) dřevěnou tyčí, pak ho okradl a nakonec zapálil garáž, v níž muž uhořel.

Kamaráda Petra Maška z Frýdku-Místku zprovodil ze světa jenom proto, že mu nechtěl půjčit stovku na jídlo a cigarety. "Jenom chlastal a byl pořád ožralý. Byl to hnusný hajzl," vypověděl jediné včera před Krajským soudem v Ostravě obžalovaný František Žiga. Zabití a upálení kamaráda popřel. Před kriminalisty ovšem přiznal, že s Maškem popíjel 27. ledna loňského roku v garáži pivo a víno.

"Bydlel v garáži, protože všechno propil a neměl už kam jít. Znali jsme se asi rok. Chtěl jsem půjčit peníze na jídlo, které jsem mu také nosil. Odmítnul a to mě teda naštvalo," řekl policistům Žiga. "Vzal jsem dřevěnou hůl a praštil ho do hlavy. Lehnul si, nehýbal se a nemluvil. Byl ožralý a usnul. Utřel jsem mu z čela krev a odešel," tvrdil důchodce.

Pak se ale vrátil. Zneužil toho, že Mašek je v bezvědomí a z ponožky mu ukradnul 130 korun, také dvě košile, kalhoty, čepici, tři piva a uzená žebra. Žiga se vrátil do garáže do třetice. Tentokrát si přinesl svíčku.

"V úmyslu zahladit stopy zapálil s ní dřevěné obložení garážových vrat. Jeho tělo bylo zcela zuhelnatělé. Než uhořel, těžce zraněný muž umíral na krvácení do mozku několik hodin," uvedl žalobce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání