Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Navezl do vsi radioaktivní látky, jde k soudu!

Nehoda nákladních aut, při které se rozsypaly sudy s odpadními barvami, zablokovala Jižní spojku ve směru na Černý Most. Na místě zasahují hasiči.
Nehoda nákladních aut, při které se rozsypaly sudy s odpadními barvami, zablokovala Jižní spojku ve směru na Černý Most. Na místě zasahují hasiči.  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK - 
2. února 2009
07:33

Okresní soud v Příbrami v pondělí začne projednávat případ podnikatele Petra Budila, který podle policie nelegálně navezl do bývalého vepřína v Nalžovicích 68 tun nebezpečných chemikálií.

Je podezřelý z nedovolené výroby a držení radioaktivního materiálu a vysoce nebezpečných látek, z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a z nedovoleného ozbrojování.

Nelegální sklad v bývalém vepříně byl objeven v prosinci 2006. Podnikatel, který tam nebezpečné chemikálie včetně radioaktivních solí a výbušných látek navozil, ale zkrachoval. Sanaci skladu proto nakonec zajistil Středočeský kraj. Stálo to téměř 11 milionů korun, které bude kraj po viníkovi vymáhat.

Experti odvezli z nalžovické skládky zhruba 2000 přepravních boxů s chemikáliemi. Z celkového množství 68 tun označili 58 tun látek za nebezpečné. Běžné chemikálie či rozpouštědla skončily ve spalovnách, některé tuhé látky na skládkách, kapalné odpady charakteru kyselin nebo zásad v neutralizačních stanicích. Radioaktivní nálezy firma předala Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost a výbušné látky převezla k likvidaci do pardubické společnosti Explosia.

kibic ( 2. února 2009 09:19 )

jak budou vymahat tech 11 mega a kolik se jich do pokladny stredoceskyho kraje ve finale vrati.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání