Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rodina ubitého Vietnamce bude žádat odškodné

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: red - 
20. ledna 2009
11:05

DISKUZE: Sestra Hoang Son Lama (+44) odvezla jeho popel do Vietnamu, kde bude pohřben. Vietnamec, kterého ubil začátkem ledna brněnský policista k smrti, měl 14letého syna. Sousedé Vietnamce vypovídají úplně jinak než policista.

"V tomto domě je dost nájemníků, kteří dělají nesnesitelný hluk. Ale rozhodně to nejsou Asiaté, ti patří k nejtišším," řekl Blesku jeden starousedlík, který policejní verzi odmítá. Ani po opakovaném bušení se neotevřely dveře s nápisem Tomanová. Právě v tomto bytě přebývá větší počet Vietnamců. Za dveřmi jsou slyšet. Po zaklepání však ztichnou a teprve za dlouhé minuty vysílají na otlučenou chodbu domu dítě jako hlídku. Ani to však nesmí s nikým mluvit.

V pavlačovém domě v Körnerově ulici v brněnské čtvrti přezdívané Bronx vzala událost většině obyvatel řeč. Když však někdo za pootevřenými dveřmi přece jen promluvil, byla to jiná verze příběhu než ta, kterou předkládá policie.

Přitom to byla právě majitelka bytu, která podle policejní verze přivolala osudnou neděli 4. ledna hlídku kvůli rušení klidu a podezření z obchodování s drogami. "Možná šli po těch drogách, možná byl ten Vietnamec opravdu zfetovaný, ale viděl jste, jaké oni mají postavy. Ty rány musely stát za to," naráží jeden z obyvatelů na policejní útok. A skutečně. Vietnamec, který bleskurychle mizí v osudném bytě v mezaninu, je postavou podobný nebožtíkovi Hoang Son Lamovi(+44). Ten měl podle Marcela Wintera z Česko-vietnamské společnosti jen 45 kilo a výšku asi 165 centimetrů. Napadený Asiat žil s přeraženými žebry a natrženou slezinou jen do pondělí 5. ledna. Poté při převozu z policejní cely zemřel. Předtím byl však podle policie prohlédnut lékařkou a na nic si nestěžoval! Pitva potvrdila, že byl zfetovaný. Pachateli hrozí až 15 let vězení.


Verze podle obyvatel domu
Hlídka má už dřívější echo o možných drogách v bytě. Snaží se pomoci majitelce bytu, která s drogovými nájemníky nechce mít nic společného. Zahájí samozvanou domovní prohlídku pod zástěrkou rušení nočního klidu. Nacházejí heroin a dostávají se do sporu s Vietnamcem, který prohlídce brání. Útočníka brutálně zbijí. Zraněného odvážejí do cely. Následující den umírá. Případu se v tichosti ujímá inspekce.

Verze podle policie

Neděle 4. ledna – Tříčlenná hlídka dochází už podruhé na zavolání majitelky bytu k uklidnění nájemníků do Körnerovy ulice. Prohlídka bytu. Nacházejí dvě psaníčka heroinu. Prohlídce brání zfetovaný Vietnamec. Útočí. Dostává údery pěstí. V želízkách je odvezen do cely předběžného zadržení. Prohlídka lékařkou bez stížností. Spánek. Pondělí 5. ledna – Ráno bolesti, převoz do nemocnice, smrt i přes snahu lékařů.

leona ( 20. ledna 2009 12:04 )

teda věřit, starousedlíkům, kteří mají strach z asiatů nebo policii??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání