Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Soud s pytlákem: Konečný je nevinný!

Autor: ČTK - 
19. ledna 2009
14:10

FOTOGALERIE: Okresní soud Brno-venkov pro nedostatek důkazů zprostil Josefa Konečného z Ořechova na Brněnsku obžaloby z pytláctví. Podle státního zástupce způsobil Konečný nelegálním lovem škodu za deset milionů korun.

Hrozilo mu až pět let vězení. Policie o Konečném informovala jako o největším pytlákovi v dějinách Čech a Moravy. V jeho domě našla 1358 srnčích, jeleních a dančích trofejí. Třiačtyřicetiletý muž tvrdí, že není pytlák, ale jen sběratel paroží.

Muž se hájil tím, že sbírání trofejí je u Konečných rodinnou vášní po několik generací. Drtivou většinu trofejí údajně zdědil, což mu potvrdil jeho otec. "Je to prostě vášeň. Soud rozhodl spravedlivě," řekl Konečný po vynesení rozsudku.

Ze soudního jednání odcházel viditelně spokojený. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Pokud se proti verdiktu odvolá, bude se případem zabývat brněnský krajský soud.

Konečného zatkla policie v říjnu 2005 poté, co se nepohodl s manželkou. Žena odjela ke známým do Syrovic a opilý muž ji jel navštívit. Když mu neotevřeli, začal střílet. Čtyřikrát zasáhl rodinný dům. Konečný byl potrestán za to, že ohrožoval lidi, budovu poškodil a střílel ze zbraně, na kterou neměl doklady. Jednal v opilosti, a dopustil se tak výtržnictví. Navíc si zbraň složil z komponentů ukradených v zaměstnání ve zbrojařské firmě. Muž uvedl, že byl opilý a na nic si nevzpomíná. Za střelbu byl muž potrestán pěti lety vězení. Polovinu si již odpykal a nyní je opět na svobodě.

Kolekce trofejí je nebývale kvalitní. Tvoří ji paroží jelenů, daňků a muflonů. Ve sbírce jsou i parohy jelenů dvacateráků, za jejichž legální odstřel by lovec musel zaplatit 200.000 korun. Jen trofeje srnců zaplnily při domovní prohlídce přes 50 pytlů. Jen pro srovnání: Konečného kolekci tvoří 1300 trofejí, zámek v Kunštátu na Blanensku, který má jednu z největších sbírek paroží na Moravě, vlastní sbírku přibližně 200 kusů paroží.

Muži by nyní měla být jeho unikátní kolekce vrácena. O sbírku měli zájem myslivci, kteří by z ní chtěli vytvořit muzeum pytláctví. Zálusk si na ni dělalo Národní zemědělské muzeum a také správa zámku v Rosicích u Brna. Cena paroží se odhaduje na osm milionů korun. Zbylé dva miliony je škoda, která údajně vznikla na tom, že Konečný nezákonně získal odlovenou zvěřinu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání