Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Verdikt o Kulínském padne až ve čtvrtek

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, sta - 
13. ledna 2009
12:01

AKTUALIZOVÁNO: Pražský Vrchni soud, který řešil odvolání v případu Kulínského, který čelí obvinění z pohlavního zneužití 49 dívek, rozhodl, že verdikt vynese až 15. ledna. Kulínský se soudu nezúčastnil.

Bývalý sbormistr sboru Bambini di Praga některá z mnoha obvinění popírá, královéhradecký soud ale uvěřil výpovědím sboristek, které svědčily proti němu.

Obžaloba tvrdí, že Kulínský v letech 1984 až 2004 pohlavně zneužíval členky sboru a ohrožoval výchovu mládeže, a to celkem ve 49 případech. S šesti dívkami údajně souložil, přičemž třem z nich v té době ještě nebylo 15 let.

Buhumil Kulínský se dnes (v úterý) k soudu nedostavil, na což má podle zákona právo. Soud rozhodoval tedy v jeho nepřítomnosti a také s vyloučením veřejnosti. Závěrečnému slovu předsedy senátu Karla Vrzáně již byla přítomna veřejnost i novináři.

Kulínský je společensky vyřízen

Velmi obsáhlé bylo také závěrečné slovo Kulínského advokáta Tomáše Sokola. Ten poukázal na některá údajná pochybení soudu a zdůraznil, že údajné křepčení v sauně a malování na tělo, což krajský soud v Hradci Králové označil za útisk, je hodnoceno nesprávně.

Podle Sokola je Kulínský ekonomicky i společensky vyřízen a neexistuje již podezření, že by ve své údajné nezákonné činosti pokračoval. Podle Sokola byl již Kulínský potrestá, teď může již pouze přijít o svobodu.

Sokol navrhuje zrušení trestu, který vynesl v dubnu Krajský soud v Hradci Králové a návrat případu k soudu prvního stupně.

Předseda Vrchního soudu Karel Vrzáň na závěr úterního stání sdělil, že verdikt  odvolacího soudu bude vynesen ve čtvrtek 15. ledna v pravé poledne v místnosti č. 10 v budově Vrchního soudu v Praze.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání