Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řidič tramvaje smrti: Bojím se reakce pozůstalých!

Autor: mach, red - 
6. ledna 2009
12:45

AKTUALIZOVÁNO: U soudu v Novém Jičíně v úterý začal proces s Petrem Hrochem, řidičem tramvaje číslo 5, která se v dubnu v Ostravě srazila s protijedoucí soupravou. Zemřeli tehdy tři lidé.

Obžalovaný čtyřiadvacetiletý řidič jedné z tramvají Petr Hroch před soudní síní řekl, že se cítí vinen. Za obecné ohrožení mu ale hrozí až deset let vězení.

"Bojím se setkání s lidmi, kteří byli zraněni," uvedl. Poškozeným prý odeslal dopisy s omluvou, ale osobní omluva je podle něj vždycky lepší. Po výpovědi každého ze svědků proto povstal a osobně se všem omluvil. "V noci na dnešek jsem nespal, vše se mi honilo hlavou," svěřil se bývalý řidič, který nyní pracuje jako krupiér. Už v pondělí sdělil, že počítá s nástupem do vězení.

"Podmíněný trest podle trestní sazby není možný. Neplánuji s manželkou žádnou budoucnost. Nevím, jaký to bude trest," řekl.

"Kačka je moje opora. Ale pomáhají mi i rodiče, kolegové v mém novém zaměstnání a vůbec spousta lidí," dodal Hroch.

Všem poslal omluvný dopis a v jednací síni se každému ještě znovu omluvil. "Měl jsem obavy, že se na mě vrhnou, že mi budou nadávat, ale kromě té paní, co přišla při nehodě o malého syna, a to chápu, všichni mou omluvu přijali," řekl obžalovaný. A nejen to.

Mnozí dokonce prohlásili, že ho za viníka tragédie nepovažují. Marta Krupníková, která při nehodě utrpěla zranění obou nohou, řekla, že zvláštní zášť proti řidiči necítí. "Vinu přikládám spíše dopravnímu podniku," uvedla.

Krupníková během své výpovědi vzpomínala i na okamžiky těsně před nehodou. "Viděla jsem, jak proti nám jede tramvaj. Říkala jsem si, že to musí ubrzdit. Pak jsem viděla, jak řidič opouští kabinu a přišel náraz," popsala okamžiky před tragédií.

"On prakticky za nic nemůže. Ta trať ve Vřesině je nepřehledná. Zatáčka, plno stromů a dopravní podnik ji řádně nezabezpečil," uvedla například Vlasta Slámová (68), která při srážce přišla o střeva a ledvinu. "Dnes mám umělý vývod a chodím o berli, ale zášť necítím," vypověděla žena. Petr Hroch se dokonce rozpomněl, že ho Slámová učila ve škole. "Ale paní učitelka už na mě zapomněla," krčil rameny obžalovaný.

Mezi předvolanými svědky byla i Petra Kosňovská matka sedmiletého Tomáška, který při nehodě zemřel. "Je to pro mě stále bolestné. Naštěstí mi zůstala dcera, která byla v době srážky v kočárku. Té se vůbec nic nestalo," řekla tragédií stále zdrcená maminka.

Její sestra Monika Kosňovská cestovala tramvají číslo 5 také. V té době byla ve 33. týdnu těhotenství. Při nehodě jí železná tyč prošla tělem a zabodla se do lopatky. Žena na ARO v ostravské nemocnici císařským řezem předčasně porodila zdravou holčičku.

Soudní proces s Petrem Hrochem bude trvat asi 4 dny. O jeho průběhu vás budeme informovat.


Nehoda se stala loni 11. dubna. Hmotná škoda byla vyčíslena na nejméně 2,6 milionu korun. Z celkového počtu 87 cestujících tři osoby zemřely, 11 jich utrpělo těžkou újmu na zdraví s léčením delším než šest týdnů, 29 lidí bylo zraněno středně těžce a 22 osob utrpělo poranění lehká.


Čtěte také:
Ostravská jednokolejka je stále nebezpečná

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání