Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Útok žháře? V Třinci do rána shořela 4 auta

Auto se vzňalo za jízdy.
Auto se vzňalo za jízdy.  (Autor: Ilustrační foto: Zbyněk Schnapka)
Autor: ČTK - 
4. ledna 2009
15:09

Čtyři osobní vozy hořely v noci na neděli na parkovišti před panelovým domem v Třinci. Požár způsobil škodu okolo 150 000 korun. Byl to útok žháře?

Policie úmyslné zapálení nevylučuje. Mohlo by se jednat o stejného žháře, který měl na svědomí i podobné útoky v Českém Těšíně. Tam koncem listopadu a začátkem prosince shořelo při dvou požárech celkem šest aut.

V Třinci začala auta hořet před 02:00 ranní. Hasičům to oznámil muž, který si požáru všiml z okna. "Těsně před vypuknutím požáru měla jedna ze svědkyň uslyšet výbuch. Oheň se rozšířil od Škody Felicie, od níž se pak vzňaly další tři vozy. Žárem byl poškozen i blízký vchod do panelového domu," řekl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

Podle něj není vyloučen, že vozidla byla zapálena úmyslně. "V takovém případě by se pachatel dopustil trestného činu poškozování cizí věci, za který by mu hrozil až rok vězení," vysvětlil. Dodal, že pokud se prokáže to, že požár vznikl neúmyslně, například od neopatrně odhozené zábavní pyrotechniky, jednalo by se o přestupek. "I v tomto případě by pachatel musel škodu rovněž uhradit," řekl.

Kriminalisté společně se specialisty z řad hasičů na místě odebrali vzorky. Po jejich vyhodnocení určí, co přesně bylo příčinou požáru. "Analytici se budou zabývat i možnou souvislostí s loňskými žhářskými útoky na auta v nedalekém Českém Těšíně. V tuto chvíli jsou reálné všechny verze," vysvětlil Žurovec.

hani ( 4. ledna 2009 17:19 )

Пожар очень легко вызвать геном горючести, есть-есть такой. А фокусники чем пользуются, когда огонь изо рта выпускают. Просто понижают температуру возгорания. И лекарства такие есть. Только это не химия как нас приучили полагать, а модифицированные гены. Очень простая методика и доступная. Уж очень часты пожары, а поджигателя как правило не находят. И не найдут, время легко рассчитать. Главное, чтоб были бензин, электропроводка и т.п. - cпихнуть-прикрыться чем-либо. Трансгены есть, они могу всякие чудеса-беду творить, а признать это слабо.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání