Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Roma zmlátil dvoumetrový rasista s hákovým křížem

Neonacisti
Neonacisti  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
3. ledna 2009
13:05

Dvoumetrový rasista (20) si o Silvestra zahajloval ve frýdecko-místecké hospodě a pak romskému mladíkovi (22) kopancem zlomil žebro.

Roma na tamní diskotéce během oslav příchodu nového roku údajně zbil o dva roky mladší muž s hákovým křížem na bundě. Násilník může ve vězení strávit až deset let. Řekl to mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

Útok se odehrál asi tři hodiny po příchodu nového roku v restauraci Kraken ve Frýdku-Místku. "Takřka dvoumetrový rasista začal velmi nevybíravě napadat náhodně vybraného romského mladíka. Začal na něj křičet, že jej nenávidí, že je černá huba. Se zdviženou paží navíc začal i hajlovat," popsal mluvčí začátek incidentu.

Dodal, že útočník měl na sobě koženou bundu s bílou orlicí a hákovým křížem. Po slovním útoku prý Roma kopl kolenem do obličeje a povalil na zem. "Tam ho pak udeřil těžkou okovanou botou do hrudníku tak silně, že mu zlomil žebro. V dalším běsnění mu již zabránila ochranka diskotéky," uvedl Žurovec.

Policejní hlídka, která dorazila vzápětí, na místě vyslechla svědky události a do několika minut zadržela podezřelého před jeho bydlištěm. Noc strávil v policejní cele. Druhý den mu kriminalisté sdělili obvinění z rasově motivovaných trestných činů a eskortovali ho k Okresnímu soudu s návrhem na uvalení vazby.

Za trestné činy podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, ublížení na zdraví a výtržnictví mu hrozí až pět let vězení. "Pokud se potvrdí, že se svým útokem dopustil pokusu těžké újmy na zdraví, bude mu hrozit až deset let vězení," vysvětlil mluvčí s tím, že zadržený jednal osamoceně, bez vazby na nějaké hnutí nebo politickou stranu. "Ke všemu se přiznal. Ničeho ale nelituje. Naopak je na své jednání hrdý," zakončil Žurovec.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání