Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Za vraždu ročního chlapce dostal 20 let

Vězeňská cela
Vězeňská cela  (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
22. prosince 2008
16:55

Středočeský soud uložil Mariánu Majerčíkovi za vraždu ročního syna jeho družky výjimečný trest 20 let vězení. Potrestal i matku chlapce Moniku Gurskou, která dostala za ublížení na zdraví a týrání syna šestiletý trest.

Slovák Majerčík, kterého soud uznal vinným i z trestných činů týrání a ublížení na zdraví, chlapce podle obžaloby zavraždil v Brandýse nad Labem den před koncem loňského roku. Společně s Gurskou, která také pochází ze Slovenska, předtím podle spisu hocha několik týdnů fyzicky týrali. Rozsudek je nepravomocný, oba obžalovaní se proti němu na místě odvolali. Případem se tak bude muset zabývat pražský vrchní soud.

Soudní senát, kterému předsedal Petr Franc, konstatoval, že Majerčík s Gurskou loni v prosinci způsobili synovi Gurské oboustranné zlomeniny žeber, dítě také mělo modřiny na hlavě a na břiše. Majerčík mu navíc zlomil stehenní kost. Ačkoliv dítě muselo podle znalců trpět několik týdnů trýznivou bolestí, ani jeden z obžalovaných s ním nešel k lékaři. U lékaře dokonce chlapec nebyl nikdy, chybělo mu zdravotní pojištění i povinná očkování. Gurská sama vypověděla, že synovu nohu ošetřila pouze mastí a obinadlem. Kost v noze mu nakonec srostla takzvaným pakloubem, takže hoch by měl už navždy problémy s chůzí.

Soud dále dospěl k závěru, že Majerčík den před Silvestrem - poté, co Gurská odešla do práce - napadl jejího syna a silnými ranami do hlavy, hrudníku, břicha a zad mu způsobil úrazový šok, kterému chlapec zhruba po hodině podlehl. Místo toho, aby zraněnému dítěti přivolal lékařskou pomoc, zatelefonoval svému kamarádovi a prosil ho o radu. Záchranáře zalarmovala až kamarádova přítelkyně, a to se značným časovým odstupem. Lékař pak v krku dítěte našel plastikovou hračku. Majerčík se hájil tím, že chlapec hračku vdechl a kvůli tomu zemřel, soud mu ale neuvěřil a naznačil, že Majerčík si manipulací s hračkou vytvářel alibi.

Státní zástupkyně Miloslava Zagarová, která obžalovanému navrhla výjimečný trest v horní polovině zákonné sazby 15 - 25 let, uvedla ve své závěrečné řeči, že Majerčík chlapce "velmi surovým způsobem ubil tak, jako lidi ubíjeli fašisté".

Podle svědků mohlo vztah Majerčíka k chlapci ovlivnit to, že Gurská partnerovi původně tvrdila, že jde o jeho vlastního syna. Až jeho známí upozornili muže nejen na to, že mu dítě není podobné, ale i na to, že se zdravý a donošený hoch narodil pouhých šest měsíců poté, co se Majerčík začal s Gurskou intimně stýkat, a že tedy stěží může být jeho synem.

Uložení výjimečného trestu soudce Franc zdůvodnil tím, že Majerčíkovy činy jsou vysoce společensky nebezpečné. Upozornil, že Slovák opakovaně mlátil a kopal zcela bezbranné dítě, dokonce s ním i házel. Gurskou Franc označil jako morálně odpovědnou za týrání i vraždu, protože kvůli své lhostejnosti a pohodlnosti nechala své dítě s člověkem, o němž musela vědět, že ho bije. "Matka má od přírody povinnost chránit své dítě a pomáhat mu při jeho prvních krůčcích. Gurská se naopak postarala o to, aby její dítě už nikdy pořádně nechodilo," prohlásil. "Z právního hlediska sice obžalovaná není za vraždu syna bezprostředně odpovědná, jednou ji ale bude soudit soudce jiný, ten poslední," dodal na její adresu.

Gurská měla kromě údajně zavražděného chlapce ještě tři další děti. Dvě má v péči jejich otec, třetí zemřelo v roce 1991. Žena soudu řekla, že šlo o syndrom náhlého úmrtí kojence.

Čtyřiadvacetiletý Majerčík si má trest odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou, o 14 let starší Gurská ve věznici s ostrahou. Podle rozhodnutí soudu mají být poté oba vyhoštěni z Česka.

haninna ( 22. prosince 2008 22:24 )

Moc se mi za vrazdu bezbranneho detatka dvacet let nezda dost.Pusti ho na polovinu trestu a takovy dobytek,ktery uz jednou tak strasnou vec udelal tak udela znovu .Proc v Ceskem soudnictvi jsou tak velke mezery kazdy normalne smislejici clovek by mu dal dozivoti....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání